petek, 12. julij 2024

Vroč začetek festivala Pivo in cvetje Laško

Laško, 12. 7. 2024 – Če se po prvem dnevu lahko naredi ocena letošnjega festivala Pivo in cvetje Laško, potem bo vroče. V vseh pogledih. Domačini so se ogreli že dan prej na dnevu Laščanov, glasbeno pa so laško ozračje prvi dan segreli Masayah, Baby Lasagna, Mi2 in Gibonni na odru Zlatorog, na odru Burin pa Marko Vozelj in Mojstri, Dejan Dogaja band ter Til Čeh in Petelini. Le kdo je za letos napovedal poroko?


Otvoritve ni brez zabijanja soda

Dogajanje v Laškem je brbotalo ves dan, tudi kot odmev Dneva Laščanov, ki ga v Laškem praznujejo vsako leto dan pred pričetkom festivala. Domačini se takrat zberejo in še pred festivalskim vrvežem v miru slavijo vse, čemur se je potrebno pokloniti, nagradijo tiste, ki so si prislužili priznanja, v knjigi Laščanov pa pustijo zapis o svojih vtisih in željah. Seveda je vse skupaj vedno podprto z dobro glasbo, hrano, Laško godbo, mažoretami in slavnostnimi nagovori.



Formalna otvoritvena slovesnost letošnjega festivala Pivo in cvetje Laško na odru Burin je bila dovolj kratka, da sta ostali potrpežljivost in vznemirjenje pred nastopi glasbenih gostov v prijetnem ravnotežju. Zbrane je najprej nagovoril župan Občine Laško Marko Šantej, se dotaknil med drugim tudi prihodnosti ter visokih obletnic, ki jih praznujeta prihodnje leto festival in ključni festivalski podpornik, partner, vrsto let tudi organizator Pivovarna Laško Union (PLU). Prihodnje leto bo namreč festival doživel jubilejno šestdeseto ponovitev, PLU s svojo pivovarno v Laškem pa praznuje res spoštljiv jubilej 200 let delovanja. Na odru so se s pozdravi zvrstili še Tina Belej, direktorica STIK Laško, Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, v prvi festivalski sod pa je pipico uspešno zabila nova glavna direktorica PLU Marta Bulhak. Vse skupaj so pospremili bobnarji, Laška godba in Laške mažorete s svojimi nastopi. Po častnem prvem vrčku, se je festivalsko slavje z glasbo lahko pričelo. 


Glasba povezuje in navdušuje. Na vidiku je poroka.

Masayah je odlična, kreativna, edinstvena zvezda slovenskega hip hopa, kar je zaznati z vsakega njenega nastopa. Ljubezen, imeti rad sebe in nekoga, spoštovati se, si prisluhniti, je njeno ključno sporočilo. Baby Lasagna je ta hip eden najbolj zaželenih glasbenikov na vseh festivalih v Evropi. Prišel je precej utrujen z dolge poti s srbskega Exita, dal na odru vse od sebe, navdušil publiko, po Laškem pa odhaja na naslednje festivalske obveznosti po Evropi, ki jih bo zaključil v Italiji. Na novinarski konferenci pred nastopom je medijem zaupal, da se bo kljub številnim obveznostim še letos tudi poročil. Seveda datuma ni želel razkriti. Stari festivalski mački Mi2, Gibonni, pa Marko Vozelj z Mojstri so prikazali svoje odlične različice in z znanimi hiti navdušili publiko. Nekoliko mlajša generacija pa je za svoje vzela Dejana Dogaja z bandom in Tila Čeha s Petelini. Generacije ljubiteljev festivala se samo krepijo.


Kakšno vročinsko stopinjo bodo v petek v Laškem dvignili: Dan D, Romachild, Tony Hadley in Simon Vadnjal, Helena Blagne ter Dejan Vunjak in Brendijeve barabe.

V Laško s festivalsko vstopnico z vlakom brezplačno - tudi domov

Logistika prihoda v Laško govori močno v korist uporabe vlaka, Pot je tako sproščena, varna in okolju prijazna, obiskovalci se izognejo morebitni gneči na cesti ter iskanju prostega parkirnega mesta. V partnerstvu s Slovenskimi železnicami letos vsaka kupljena festivalska vstopnica prinaša brezplačno povratno vozovnico za vlak. Pri nakupu vozovnice je potrebno predložiti vstopnico za prireditev Pivo in cvetje Laško, za to pa bodo obiskovalci brezplačno prejeli vozovnico za potovanje s katerekoli izbrane železniške postaje v Sloveniji do Laškega in nazaj. Vozni red vlakov je prilagojen urniku koncertov v Laškem, poleg rednih vlakov je dodatno na voljo največ izrednih vlakov doslej Tudi zato organizatorji računajo, da se bo letos še več obiskovalcev odločilo obiskati festival varno in trajnostno z vlakom.



Tisti, ki se bodo v Laško pripeljali z avtom, naj mirno in potrpežljivo sledijo usmeritvam redarjev in varnostnikov, ki bodo obiskovalce usmerjali na najbližje prosto parkirišče.

Kamp je odprt

Spomnimo na festivalski kamp Jagoče, ki je vsako leto mesto v malem in oddaljen le streljaj od koncertnih prizorišč. Nakup vstopnic za kamp je mogoč prek spleta https://www.pivo-cvetje.si/kamp/ ali ob prihodu v Jagoče na Info točki. Cena vstopnice za kamp vključuje tudi ceno parkiranja vozila na uradnem parkirišču.

 

cene vstopnic

dnevna

festivalska

32 evrov

60 evrov


Program festivala zagotavlja 21 izjemnih glasbenih dogodkov za različne glasbene okuse.

Oder

petek, 12. julij

sobota, 13. julij

Zlatorog

Dan D

Romachild

Šank Rock

Tony Hadley ex. Spandau Ballet

Nina Pušlar

Hamo & Tribute 2 Love

Pantaloons

Deladap

Burin

Simon Vadnjal

Helena Blagne

Dejan Vunjak in Brendijeve barabe

Zvita feltna

Nika Zorjan

Žan Serčič in Šakali