ponedeljek, 8. julij 2024

Žan Videc s skladbo Neznano je zmagovalec 43. festivala Melodij morja in sonca #video

Portorož, 8. 7. 2024 - Avditorij Portorož – Portorose je v sodelovanju z Občino Piran izvedel že 43. festival Melodij morja in sonca. Veliko zmago je dosegel izvajalec Žan Videc s skladbo Neznano, za katero je napisal besedilo, glasbo pa je ustvaril Goran Sarjaš.



Uvod v festival se je pričel z lansko zmagovalno skladbo Torek, ki jo je odpel zmagovalec MMS 2023, Gregor Ravnik. Sledilo je 14 tekmovalnih skladb, ki so jih predstavili tako znani obrazi iz sveta popularne glasbe kot tudi nekateri glasbeni novinci. Glasbeni veterani Prizma so navdušili s skladbo Vse to je res. Druga po vrsti je bila Manu s skladbo Jaz sem ti (Heya No Heya), ki je nas je zastopala na Pesmi Evrovizije 2016. Dvojec 2B, ki je že sodeloval na MMS, se je tokrat predstavil s pesmijo Ana iz Piran. Sledili so Primorci Toxine z glasbenim gostom Markom Vuksanovićem, pevcem legendarne zasedba Avtomobili. Skupaj so odpeli skladbo Slovenska pesem. Nato se je predstavil mladi pevec Žan Videc s skladbo Neznano. Monika Avsenik, ki prihaja iz glasbene družine, je zapela pesem Nisem več edina. Priljubljeni klavirski kantavtor Balladero je navdušil občinstvo s skladbo Kantina. Sledila je tržaška pevka Martina s skladbo z italijanskim besedilom Amarsi o no. Aljaž Ramot je zapel pesem Lebdiva, Trio Vivere pa je nadaljeval s skladbo Kanconeta. Anabel je popestrila večer z energično pesmijo Bilo bi lepo, nadaljevali so Folk idoli s skladbo Lejla. Regina je občinstvo spravila na noge s plesno bossanovo Zopet plešem, večer pa je zaključil ženski trio Bepop s poletno skladbo Valovi morja.



Skozi vroč poletni večer sta nas popeljala dobro poznana voditelja Lorella Flego in Mario Galunič, ki sta se na odru MMS prvič predstavila pred natanko 25 leti. Za dodatno popestritev je v šov programu poskrbel Žan Papič, sodobno zabavno noto in inovativen poklon legendarnim MMS uspešnicam pa je prispeval Anže Igličar, domačin ter svetovno priznani producent pod umetniškim imenom Proteus Noir.

FESTIVALSKE NAGRADE IN GLASOVANJE

Nagrada Danila Kocjančiča: Strokovna žirija v sestavi Miše Molk, Roka Lunačka in Borisa Devetaka je z nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavnega izvajalca na festivalu letos počastila dva izvajalca.



Žan Videc je bil nagrajen za pesem Neznano, katere je soavtor. “Letošnji nabor pesmi je bil čudovito raznovrsten. Ne pozabimo - nocoj je pred vami jagodni izbor, najboljših 14 izmed 109 prijavljenih skladb. Zatorej - velik poklon vsem. Žan Videc pa…  Fant z izjemno pitnim vokalom, s tistim drobnim peskom v njem, nikogar od nas ni pustil ravnodušnega. Upamo in verjamemo, da ga bo medijski prostor nagradil s srčno podporo. Čestitke”, je ob izročitvi nagrade Žanu Vidcu dejal predsednik strokovne komisije Rok Lunaček.

Zaradi posebej angažirane tematike pesmi in odlične odrske prezentacije le te, pa se je strokovna žirija izjemoma prvič v zgodovini te prestižne nagrade odločila, da jo »ex-aequo« podeli tudi Martini, ki se je predstavila s skladbo Amarsi o no, katere je tudi soavtorica.

Nagrajenca skupaj prejmeta denarno nagrado Avditorija Portorož – Portorose v višini 2.000 €. Vsak od njiju prejme tri snemalne termine v studiu Hendrix Regionalnega RTV Centra Koper Capodistria.

Glasovanje: V glasovanju za veliko nagrado MMS so enakovredno sodelovali: strokovna žirija, žirija izbranih radijskih oddaj, javnost s telefonskim glasovanjem in občinstvo, ki je bilo prisotno med nastopi MMS 2024 v Avditoriju Portorož.



Glasovanje strokovne žirije: Žirijo, ki so jo sestavljali Miša Molk, predstavnica Avditorija Portorož - Portorose; Rok Lunaček, glasbenik in predstavnik združenja SAZAS, ter Boris Devetak, predstavnik lastnika blagovne znamke Občina Piran, sta največ točk podelila skladbi Slovenska pesem, ki jo izvaja skupina Toxine s pevcem Markom Vuksanovićem.

Glasovanje radijskih postaj: Radijske postaje, ki so sodelovale kot radijska žirija pri ocenjevanju za Veliko nagrado MMS 2024, so: Radio Maribor, Radio Koper, Radio Robin, Rai – Radio Trst A, Radio Rogla, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Univox, Murski val, Radio Sraka, Radio 94 in Primorski val. Največ glasov je prejela skladba Neznano, ki jo izvaja Žan Videc. Avtor glasbe je Goran Sarjaš, besedilo pa je napisal sam izvajalec, Žan Videc.

Telefonsko glasovanje: V telefonskem glasovanju je skladba Kanconeta, ki jo izvaja skupina Trio Vivere, prejela največ glasov.



Glasovanje občinstva v Amfiteatru: Glasovanje občinstva je potekalo preko edinstvene QR kode, ki so jo obiskovalci prejeli v predstavitveni knjižici ob vstopu v Avditorij Portorož - Portorose. Največ glasov občinstva je prejela skladba Kanconeta, skupine Trio Vivere.

Štetje glasov in spremljanje glasovanja je nadzirala notarka Mojca Tavčar Pasar.



VELIKA NAGRADA MMS

Veliko nagrado MMS je osvojil Žan Videc, ki je v skupnem seštevku prejel največ glasov radijskih žirij, telefonskega glasovanja, strokovne žirije in občinstva. Poleg Velike nagrade MMS 2024 je prejel še denarno nagrado Združenja SAZAS v višini 2.500 € in denarno nagrado v višini 2.000 € za snemanje videospota, ki jo podarja Turistično združenje Portorož. Žan je prejel tudi sezonski abonma za uživanje ob morju in na soncu pod senčnikom z dvema ležalnikoma, s pogledom na Portoroški zaliv, ki ga podarja Okolje Piran.

POSEBNE FESTIVALSKE NAGRADE

Letošnji festival Melodije morja in sonca je prinesel nekaj razburljivih novosti, ki so zagotovo navdušile vse ljubitelje glasbe. Umetniški vodja festivala Andrea F je k sodelovanju povabil tri izjemne avtorje in/ali izvajalce, ki so prejeli posebne nagrade; nagrado MMS Avtor je za svoje pretekle uspešnice prejel tekstopisec in pisatelj Feri Lainšček, skupina Prizma (ki ravno letos praznuje 50 letnico) je prejela nagrado MMS Legenda, nagrado MMS Bodočnost pa je za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel Balladero. Za izjemne in bogate nagrade so poskrbeli Kempinski Palace Portorož, Villa Fabiani v Štanjelu in Cliff Hotel in Spa Belvedere.

VIDEO

Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška.

POSEBNA ZAHVALA

Pomembno vlogo pri ustvarjanju glasbene kulise festivala je imel tudi MMS bend, ki se je znova izkazal. Sprva je bend, ki ga sestavljajo Tomi Purič (vodja, bobni), Sara Lamprečnik, Lucija Marčič, Žiga Rustja (spremljevalni vokali), Marko Hrvatin, Janez Skaza (kitare), Aleš Ogrin (klaviature), Giovanni Toffoloni (bas kitara) in Goran Moskovski (tolkala), v živo nastopal le v šov programu, od leta 2013 pa spremlja prav vse nastopajoče na festivalu.

Televizijski prenos festivala v režiji Tine Novak je bil na prvem programu RTV SLO, radijski prenos pa na Radiu Slovenija Prvi, Radiu Maribor in Radiu Koper. Za zvočno sliko sta poskrbela producentka Ksenija Kos in tonski mojster Tadej Tadič. Letošnja novost pa je bila, da je bil festival prvič predvajan tudi v živo na TV Koper/Capodistria in pospremljen s prevodom in komentarjem v italijanščini Sergia Rebellija.

VIDEO

Nenazadnje gre zahvala tudi Avditoriju Portorož – Portorose, ki je pod budnim očesom direktorja Boruta Bažca in nosilke projekta Klavdije Žnidarič poskrbel za brezhibno izvedbo dogodka.

Foto: Aleš Rosa