sreda, 8. februar 2012

Kultura? Ja, prosim!

Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku je potekala na predvečer praznika v Cankarjevem domu v Ljubljani pod naslovom KULTURA? JA, PROSIM! Predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny je podelil Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada.


Pred podelitvijo je nagrajence sprejel predsednik RS Danilo Türk.


Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela pesnik, pisatelj in esejist Jože Snoj in grafični oblikovalec Matjaž Vipotnik.



Nagrade Prešernovega sklada pa režiser Ivica Buljan, trobentač Franc Kosem, dirigent Stojan Kuret, igralec in kantavtor Iztok Mlakar, pisatelj Andrej E. Skubic in arhitektka Maruša Zorec s sodelavcema Mašo Živec in Žigo Ravnikarjem.

Skrušny, predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada, je v uvodu k proslavi poudaril odločni ugovor zoper politično voljo in pamet, ki sta kulturi in z njo umetnosti z več kot zgovorno uradniško potezo odvzeli status samostojnih družbenih subjektov in mladi državi že po pičlih 20 letih samostojnosti spodnesli simbolni temelj in smiselno podstat na kateri je bila ustanovljena. Svoj govor je zaključil z besedami: »Uresničujejo se Prešernovi stihi iz Sonetnega venca: 'Minuli sreče so in slave časi / ker vredne dela niso jih budile, / omólknili so pesem sladki glási'.«



Proslavo z naslovom "Kultura? Ja prosim! je umetniško zasnoval režiser in scenarist Matjaž Pograjc. Ob koncu proslave je prenos prekinila minuta molka in teme. Müller Pograjčeva, ki je povezovala prireditev, pa se je poslovila z besedami: »Kako tiho in kako temno bi bilo, če bi obmolknila kultura!«
.