torek, 23. december 2008

Anton Dolenc razstavlja v MC IATROS

V Medicinskem centru IATROS v Ljubljani vsako leto, za božično novoletne praznike odprejo novo slikarsko razstavo, ki do naslednje razstave krasi prostore Medicinskega centra. V letošnji, ki je že deseta, svoja dela razstavlja priznani zdravnik, umetnik in športnik, prof. dr. Anton Dolenc. Tokrat se predstavlja kot slikar.

Prof. dr. Anton Dolenc, se je rodil 13. junija 1930 v Rečici ob Savinji, v družini očeta, ki je bil rezbar in pozlatar. Potrebo po umetniškem izražanju je prinesel od doma, a izrabil je možnost, da je študiral medicino in s svojo delavnostjo, v svojem poklicu, postal doktor medicinskih znanosti, redni profesor in predstojnik inštitutov za patologijo in sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani. Objavil je nad 500 strokovnih in publicističnih člankov in napisal knjigi Medicinska deontologija I. - II..

Anton Dolenc je ves skoraj ves prosti čas posvetil umetnosti. Slikarstva se je lotil tako resno, da je v potrditev in priznanje za njegovo umetniško ustvarjalnost leta 1966 postal član Društva slovenskih likovnih umetnikov (DSLU) in celo funkcionar Zveze društev. V družbi slovenskih umetnikov je neštetokrat razstavljal doma in v tujini. Večkrat je razstavljal tudi samostojno.

Direktor Medicinskega centra IATROS, doc. dr. Pavle Košorok je ob otvoritvi dejal: »Čakanje v ambulanti je lažje, če se skrbi zmanjšajo ob pogledu na lepo sliko.«

Otvoritev razstave je spremljal kulturni program, ki je bil posvečen Primožu Trubarju in Francetu Prešernu. V govornem delu je nastopil priznani igralec in pesnik Tone Kuntner.

V glasbenem delu je nastopil Ansambel kljunastih flavt, ki ga vodi Veronika Ramovš, s pevko Evo Lahajner.

Na koncu je direktor Medicinskega centra IATROS, doc. dr. Pavle Košorok prisotne povabil k ogledu razstave in druženju. Vsem je zaželel srečo in vse dobro v naslednjem letu z željo, da se drugo leto zopet srečamo.