petek, 26. december 2008

Smo samostojna demokratična država

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 26. decembra, ko je bila uradna in slovesna razglasitev rezultatov plebiscita.

Plebiscit je bil izveden 23. decembra 1990 na katerem je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov je odgovorilo pritrdilno, to je 88,5 odstotka volivcev. S tem dejanjem se je začela osamosvojitev Slovenije.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo Zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili z in enotnosti, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 na podlagi odločitve za samostojno državo uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

Letošnja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti je bila že v torek v Cankarjevem domu, slavnostni govornik je bil predsednik države Danilo Türk. Praznik so pred tem počastili tudi poslanci DZ s slavnostno sejo, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik DZ Pavel Gantar. Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran pa je istega dne daroval sveto mašo za domovino.