sreda, 1. junij 2011

Slovenska tiskovna agencija praznuje 20. obletnico ustanovitve

Slovenska tiskovna agencija (STA), ki praznuje 20. obletnico ustanovitve je eden od temeljev kakovostnega novinarstva v Sloveniji, ker temelji na dejstvih, verodostojnih in preverjenih informacijah, je na slovesnem govoru ob 20. obletnici agencije poudaril predsednik republike Danilo Türk.


Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije.

Predsednik Türk se je zahvalil vsem tistim, ki so ustanovili STA kot tudi vsem njenim sodelavcem. Dejal je, da je dvajseta obletnica agencije pomembna obletnica, ne le za slovenski medijski prostor, pač pa tudi širše, za celoten slovenski prostor in med drugim poudaril: "Informacija je orodje in orožje, ki je zelo pomembno, še posebej v takih razmerah, kot so bile pred dvema desetletjema" ter opozoril, da prizadevanja za ustanovitev STA sovpadajo z zaključnimi dejanji nastajanja samostojne in neodvisne države Slovenije, kar po njegovem mnenju ni naključje. " Danes je STA sodoben agencijski servis, povsem primerljiv z evropskimi agencijami," je še dejal predsednik republike.

Ustanoviteljem in vsem sodelavcem STA sta se zahvalila tudi odgovorna urednica agencije Barbara Štrukelj in direktor Bojan Veselinovič.


Barbara Štrukelj, odgovorna urednica STA.

Štrukljeva je poudarila, da je dvajset let STA jubilej, na katerega smo ponosni, tako ustvarjalci servisa kot njegovi uporabniki. Ob tem je še dejala: " STA ni osamljen otok v slovenskem medijskem prostoru in ni konkurenca medijem, temveč njihov partner."


Bojan Veselinovič, direktor STA.

Veselinovič se je spomnil na vse tiste, ki sodelovali pri ustanavljanju agencije. Po njegovem mnenju STA brez njih ne bi postala in obstala ugledna in kredibilna prinašalka novic, tudi v najbolj turbolentnih obdobjih. Direktor agencije je tudi omenil prizadevanje agencije za razvoj komunikacijskih tehnologij.


V kulturnem sporedu je nastopil pihalni orkester iz Tržiča.

Slovesnosti ob praznovanju 20. obletnice STA so se poleg sedanjih in nekdanjih sodelavcev med drugim udeležili nekateri veleposlaniki, akreditirani v Sloveniji, ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ministrica za kulturo Majda Širca, notranja ministrica Katarina Kresal, okoljski minister Roko Žarnić, minister za informiranje ob ustanovitvi STA Jelko Kacin, generalna sekretarka vlade Helena Kamnar in nekateri vidni predstavniki medijskega področja. Vir sta.
.