nedelja, 4. september 2011

Zaključek Festivala Ljubljana v znamenju opernih uspešnic

Zadnji dnevi Festivala Ljubljana bodo potekali v znamenju opernih uspešnic in Litve, saj bo med 5. in 7. septembrom na odru Cankarjevega doma v gostovala Litovska nacionalna opera, ki bo z 250 člansko ekipo, kar tri dni, razvajala občinstvo in 59. Festival Ljubljana, 7. septembra zaključila z veliko opero Judinja, Jacquesa Halévyja.




Orkestru Litovske državne opere, ki je bila ustanovljena leta 1920 v Vilniusu, se bo 5. septembra na odru Cankarjevega doma pridružil Joseph Calleja. Na Malti rojeni tenorist sodi med najobetavnejše pevce 21. stoletja. Njegov glas z medeno barvo spominja na legendarne italijanske operne pevce. Zato ni čudno, da nekateri v njem slišijo Pavarottija. Na koncertu opernih arij, na katerem bodo izvedli dela Verdija, Masseneta, Mascagnija, Dvořaka, Puccinija in drugih, bo kot solistka nastopila tudi Alyson Cambridge. Mlada ameriška sopranistka, ki je redna gostja Metropolitanske opere v New Yorku.



















Že naslednji dan, 6. septembra, bo Litovska državna opera pod dirigentskim vodstvom Gintarasa Rinkevičiusa in v režiji Eimuntasa Nekrošiusa, najbolj izvirnega sodobnega litovskega režiserja, izvedla Otella, Verdijevo uglasbitev Shakespearove tragedije. Opera Otello danes velja za eno pevsko najzahtevnejših.




Festival Ljubljana bo 7. septembra zaključila velika opera Judinja Jacquesa Halévyja, ki je prava redkost sodobnih repertoarjev celo v največjih svetovnih opernih hišah. V Ljubljani smo jo nazadnje videli pred 80 leti. Tokrat izjemno delo režira sloviti nemški režiser Günter Krämer pod dirigentskim vodstvom Martynasa Staškusa.

Vse predstave bodo ob 20.00 uri v Cankarjevem domu v Ljubljani.


Gostovanje Litovske nacionalne opere so predstavili (z leve) Gintautas Kėvišas, direktor Litovske nacionalne opere, Rimutis Klevečka, veleposlanik Republike Litve, Arūnas Gelūnas, minister za kulturo Republike Litve, Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, ki je poleg zaključnega poročila odkril tudi delček programa za leto 2012, Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana in Veronika Brvar.