ponedeljek, 15. oktober 2012

Simbioz@ v znamenju medgeneracijskega sodelovanja

Na FDV se je danes začel projekt Simbioz@, ki bo z brezplačnimi delavnicami za učenje veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše potekal do petka na več kot 300 lokacijah po vsej Sloveniji. Na delavnice se je letos prijavilo 5012 udeležencev in 3104 prostovoljcev. Prvo delavnico je kot predavatelj vodil predsednik DZ Gregor Virant. 

Po besedah letošnje vodje projekta Simbioz@ Tanje Mozetič želijo s ponovnim projektom, tokrat poteka drugič zapored, zajeti tako udeležence lanskega leta z nadgradnjo modulov, kot tudi nove in jih povezati med seboj in v svet. Projekt bo namreč obeležil leto 2012 kot evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

"To je v bistvu projekt, kjer mladi prostovoljci učijo starejše osnove računalništva. Do petka se bodo starejši na delavnicah spoznali z osnovami računalništva, interneta ter elektronske pošte," je pojasnila. Omenila je, da so letos dodali še dva nova modula in sicer se bodo starejši v četrtek spoznavali s socialnim omrežjem Facebook, v petek pa z osnovnimi in naprednimi funkcijami mobilnega telefona.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija je prvo delavnico Računalnik moj prijatelj vodil predsednik Državnega zbora Gregor Virant, ki je tudi častni pokrovitelj dogodka. Virant je izrazil željo, da danes uči starejše, ker meni, da so starejši pri računalništvu nekako zapostavljeni, je pojasnila Mozetičeva. Virant je še dejal, da tudi sam vsak dan uporablja računalnik, predvsem internet, za komunikacijo z znanci in prijatelji, za pisanje, za delo v državnem zboru, pa tudi za plačevanje položnic.

Povedal je tudi, da uporablja priljubljeno socialno omrežje Facebook. Virantu kot prostovoljcu je pomagala Biljana Weber iz Microsofta Slovenija in Dejan Turk iz Simobila. Eno od delavnic Simbioz@ je obiskala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak.

Projekt Simbioz@ oziroma delavnice so sicer uvod v mednarodno konferenco Nova evropska perspektiva: Pomen e-znanj za vključenost in zaposlovanje, ki se je bo ob 11. uri začela na Fakulteti za družbene vede (FDV). Konference se zaradi obveznosti v Državnem zboru nista udeležila ministra za izobraževanje in za delo, Žiga Turk in Andrej Vizjak.

Po otvoritvi je sledila okrogla miza na temo slovenska perspektiva digitalne agende za vključenost in zaposlovanje. Popoldne pa je bila na sporedu okrogla miza Vse evropski in globalni potencial projekta Simbioz@ za medgeneracijsko sodelovanje digitalni agendi ter primeri dobre prakse doma in v tujini. Konferenco je zaključila okrogla miza z naslovom Pogled v prihodnost: kako naprej?. Udeleženci konference, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom Neelie Kroes, podpredsednice Evropske komisije, pristojne za digitalno agendo, so se nato odpravili na teren, kjer so si ogledali ogledali delavnice projekta Simbioz@.