torek, 1. april 2014

Drugi dan tedna pohodništva v Strunjanu

Drugi dan pohodništva v Strunjanu je bil poleg hoje po odmaknjenih poteh, ki so se vile po istrskem gozdu in vaseh, v znamenju degustacij istrskih vin in jedi. 



Pot se je pričela v Dragonji kamor smo se pripeljali z avtobusom. Od tam smo potem peš nadaljevali pot do vasi Krkavče, kjer sta nas pričakala Pavle Goja, ki je predstavil vas in lepo urejeno cerkev svetega Mihaela in Jernej Brec, ki je pohodnikom pripravil degustacijo oljk, istrskega oljčnega olja in oljčnega mila. Če je bilo komu kaj všeč je lahko to tudi kupil. Pohodnikom sta brezplačno pripravila tudi oljčne vejice.
Po blažjem vzponu smo prišli v Novo vas, ki je znana po pridelavi istrskega rdečega česna po katerem je zelo veliko povpraševanje. Pravijo, da je bila ta vas že od nekdaj znana po pridelavi česna. Posel naj bi tako cvetel, da so lahko zgradili cerkveni zvonik. Pridelava česna je potem za nekaj časa zamrla. Sedaj je pridelava česna zopet zanimiva in se dobro prodaja. Povedali so nam, da stane 1 kg česna 10 evrov.
Od tu smo se z avtobusom odpeljali do Svetega Petra in se ustavili pri vinogradniku Mahnič, kjer smo so nam pripravili degustacijo istrskih vin in jedi. Za dobrodošlico pa je poskrbela Petra Špeh, ki je ponudila degustacijo istrskih žganic, vloženega česna in bučk ter oljčno olje.