nedelja, 23. november 2014

Stane Zore prejel škofovsko posvečenje in postal nadškof

Novoimenovani ljubljanski nadškof Stane Zore je na svečanosti v ljubljanski stolnici prejel škofovsko posvečenje in simbolično sedel na nadškofovski sedež ter uradno prevzel vodenje nadškofije.

foto platise-1676

S polaganjem rok na slovesnosti je Zoreta v nadškofa posvetil glavni posvečevalec apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, nato pa so nanj roke položili še vsi drugi navzoči škofje iz Slovenije in tujine, med njimi tudi kardinal Franc Rode. Še predtem so prebrali papeško listino o Zoretovem imenovanju in prisluhnili Januszevi pridigi, v kateri je spregovoril o vlogi in pomenu škofa.

foto platise-1621

Nuncij Janusz je v svoji pridigi poudaril, da od novega škofa pričakujejo veliko in da se mora vsak katoliški škof zavedati, da je naslednik apostolov, pri čemer so njegove naloge, da posvečuje, uči in vodi. Ob tem je navedel tudi besede papeža Frančiška, da morajo biti škofje dobri pridigarji, ljudje molitve in pastirji, ki so blizu ljudem.

foto platise-1659

Nuncij je spomnil, da prvič v 550-letni zgodovini ljubljanske škofije vodenje prevzema frančiškan in ob tem poudaril: "Na poti od Prešernovega trga do stolnice lahko izberete enega od treh mostov, ki se stekajo in se povežejo na drugi strani brega. Morda je občasno v škofiji tako, da škofijski duhovniki izberejo en most, redovniki in redovnice drugega in verniki tretjega. Moje in naše želje so, da bi ta različnost poti, ki je upravičena, vodila do stolnice, do škofa kot porok edinosti, da bi skupaj šli pod njegovim vodstvom Kristusu naproti."

foto platise-1632

Še pred posvetitvijo je Zore javno izpovedal vero in pripravljenost skrbeti za oznanjevanje neokrnjenega nauka, ob posvetitvi pa je prejel tudi zunanja znamenja škofovske službe - škofovski prstan, škofovsko pokrivalo (mitro) in pastirsko palico. Ko se je obred posvetitve končal, je apostolski nuncij Zoreta povabil, naj sede na svoj nadškofovski sedež, in ga s tem tudi uradno umestil na čelo nadškofije.

foto platise-1805

Zore se je ob koncu maše sprehodil po cerkveni ladji in prvič kot nadškof blagoslovil vernike. Nato je v nagovoru zbranim izrekel več zahval. Med drugim je izrazil hvaležnost papežu Frančišku. "Kakor sem v duhu pokorščine sprejel imenovanje, tako želim v duhu edinosti z njim sodelovati pri služenju celotnemu Božjemu ljudstvu in sodelovati pri oznanjevanju evangelija," je povedal Zore.

foto platise-1806

Na koncu nagovora je še dejal: "Vsem vam, pomembnim in preprostim, učenim in neukim, zdravim in bolnim, starim in mladim, svetim in grešnim, vsem kličem: Veselite se v Gospodu in vašega veselja vam ne bo nihče vzel. Mir in dobro, bratje in sestre," je nagovor končal novi nadškof. Svetopisemske besede Veselite se v Gospodu si je Zore tudi izbral za svoje škofovsko geslo.

foto platise-1560

Poleg cerkvenih dostojanstvenikov ter številnih duhovnikov in vernikov, ki so napolnili ljubljansko stolnico, so se slovesnosti udeležili tudi najvišji predstavniki države, predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

foto platise-1747

Prav tako so na slovesnost prišli predsednik vrhovnega in ustavnega sodišča Branko Masleša in Miroslav Mozetič, ljubljanski župan Zoran Janković, ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli, predstavniki političnih strank in nekateri evropski poslanci iz Slovenije. Slovesnosti so se udeležili tudi drugi predstavniki družbenega življenja in drugih verskih skupnosti v Sloveniji.

OGLEJTE SI FOTOREPORTAŽO


VIDEO UTRINKI Besedilo: Janez Platiše. MMC, STA
Foto: Janez Platiše