ponedeljek, 21. november 2016

Izšla knjiga Janeza Bogataja - Abeceda okusov Slovenije

LJUBLJANA - Založba Družina je v ponedeljek, 21. novembra, v Galeriji Družina predstavila kulinarično knjigo Abeceda okusov Slovenije, ki jo je napisal dr. Janez Bogataj, oblikoval Edi Berk, uredila pa Manica Ferenc.





Janez Bogataj pove, da je za slovensko kulinariko značilno to je, da poznamo različne jedi z istim imenom in imamo eno jed z različnimi imeni! A k temu osnovnemu pravilu dodajamo še paleto različnih okusov, bogato kuharsko znanje in spretnosti, ki dokazujejo povezanost prebivalcev Slovenije z naravo. Bogastvo slovenske kulinarike je prav v njeni lokalni in regionalni raznolikosti. 




Izbranih 25 jedi ne smemo razumeti kot »muzej kuhanja« ampak kot ustvarjalno izhodišče za inovativnost na naših sodobnih omizjih, ki pa ohranjajo razpoznavnost in istovetnost bogate prehranske kulturne dediščine.

VIDEO - POGOVOR Z JANEZOM BOGATAJEM


Bogataj je kritično ocenil obsedenost z globalnimi jedmi, pri čemer se pozabi na slovenske. O njih bi morali več izvedeti že v šolah, izobraževanje o njih pa bi koristilo tudi gostincem, da bi znali slovensko hrano ponuditi.



Knjiga je izšla tudi v angleščini. Izvod je bil poslan tudi bodoči prvi ameriški dami Melanii Trump. Kot je pojasnil Janez Bogataj, so pri angleški različici jedi najprej napisane v slovenščini, sledi fonetični zapis, šele nato je prevod v angleščino. Knjigo bi lahko uporabili pri kulinarični diplomaciji, ki je v svetu že dobro razvita, pri nas pa še ne.



Za pokušino pa nam je Gostilna Arvaj pripravila jedi pod črko A (ajdova kaša) in Ž (žganci) ter nekaj vmes K (kranjska klobasa). Ni pa manjkalo tudi dobrega vipavskega vina, soka in vode.

FOTOPROJEKCIJA FOTOGRAFIJ S PREDSTAVITVE KNJIGE