nedelja, 25. junij 2017

Ljubljana Festival bo gostil številna zveneča domača in svetovna imena

Ljubljana, junij 2017 - V slovenski prestolnici nas ponovno čaka kulturno obarvano poletje: Ljubljana Festival bo v svoji 65. izvedbi gostil številna domača in svetovno zveneča imena. Najbolj znana scenska kantata na svetu Carmina Burana bo 27. junija začela jubilejni Ljubljana Festival. Uveljavljena katalonska skupina La Fura dels Baus je pripravila vznemirljivo uprizoritev, ki je očarala že več kot 100.000 gledalcev po vsem svetu. Pretresljive scene, posebni učinki, pomladne dišave in globoko čustvena glasba skladatelja Carla Orffa soustvarjajo edinstveno doživetje. V prvem festivalskem tednu bodo na sporedu še koncert latvijske mezzosopranistke Elīne Garanča, avtorski večer s Tomažem Domiceljem, Toñínom Corujo in Yarelom Hernándezom ter druga izvedba Ljubljana Festivala na Ljubljanici.




Svetovno priznana zasedba La Fura dels Baus je inovativna gledališka skupina iz Barcelone, ustanovljena leta 1979. Njene temeljne značilnosti so ekscentričnost, inovacija, adaptacija, ritem, evolucija in transgresija, s katerimi uresničuje nov koncept odrske umetnosti. Gledališki prostor postane nekonvencionalno pomičen in občinstvo se iz pasivnega prelevi v aktivno brez mejnega »četrtega zidu«. V radovednosti in potrebi po iskanju novih umetniških smernic je La Fura dels Baus v procesu skupinskega ustvarjanja oblikovala edinstven in prepoznaven jezik, slog in estetiko in se po svetu izjemno uspešno predstavlja z opernimi in drugimi velikimi produkcijami ter filmi. Carlus Padrissa je eden od šestih umetniških vodij gledališkega ansambla La Fura dels Baus. Pretekli teden je kot govorec na tiskovni konferenci v Ljubljani dejal, da je Carmina Burana stvaritev, ki prinaša svežino. Meni, da je voda element transformacije, da nam je všeč, ker je naravna, in zato jo zelo rad izpostavlja v svojih predstavah.



Prav tako je bil navdušen nad Kongresnim trgom kot prizoriščem, saj zaradi naklona vsem omogoča edinstven ogled predstave. Predvsem pa je poudaril, da se pri nas počuti zelo dobro in da je življenje vsakodnevno darilo. Padrissa je bil gonilna sila pri sodelovanju skupine na osrednji predstavi otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger v Barceloni leta 1992. S skupino La Fura dels Baus je režiral številne opere, med drugim Turandot v Bavarski državni operi, avstrijsko premiero Stockhausnove opere Michaelovo popotovanje okrog sveta, Tannhäuserja v La Scali, Trojance v Palači umetnosti v Valencii in v Mariinskem gledališču v Sankt Peterburgu, Parsifala v Kölnski operi, Elektro na Švedskem. Letošnja reinterpretacija Carmine Burane, ki je navdušila že več kot 100.000 gledalcev po vsem svetu, bo slavnostno začela 65. izvedbo Ljubljana Festivala. (27. 6. ob 21.30, Kongresni trg)



Ugledna latvijska mezzosopranistka Elīna Garanča se je rodila v glasbeni družini v Rigi. Študirala je na Latvijski akademiji za glasbo pod mentorstvom svoje matere. Ekskluzivno snema za založbo Deutsche Grammophon in je prejemnica štirih nagrad ECHO klassik. Med številnimi vlogami, ki jih je pela, je posebno cenjena njena upodobitev Bizetove Carmen, ki jo je interpretirala v Kraljevi operni hiši Covent Garden v Londonu ter Metropolitanski operi v New Yorku; kritika v New York Timesu jo je imenovala za najimenitnejšo Carmen v zadnjih 25 letih. Elīna Garanča redno nastopa v Dunajski državni operi, Metropolitanski operi, Kraljevi operi Covent Garden, na Salzburškem festivalu, v Festivalni dvorani v Baden-Badnu, Bavarski državni operi v Münchnu in Nemški operi v Berlinu ter poje na številnih koncertih, festivalih in recitalih po vsem svetu. Na ljubljanskem koncertu bodo zazvenele arije ruskega, francoskega in italijanskega repertoarja pod taktirko dirigenta romunskega rodu Iona Marina in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki je v sezoni 2015/16 slavil 60-letnico delovanja. (29. 6. ob 20.00, Cankarjev dom)

Pestremu naboru privlačnih prizorišč se bo ponovno pridružila Ljubljanica, reka, ki teče skozi staro jedro slovenske prestolnice. Ljubljana Festival bo namreč potekal tudi na turističnih ladjicah, ki med plovbo omogočajo edinstven ogled mesta. Na reki bodo nastopali študenti Akademije za glasbo. Otvoritev festivala bo 30. junija ob 12. uri na Bregu. (30. 6.–3. 7., Breg, Gallusovo nabrežje, Dvorni trg, Ribji trg)



Tomaž Domicelj je že krepkih petdeset let stalnica (ne legenda, temveč ikona) na slovenskem glasbeno popularnem prizorišču. Njegova kariera obsega najrazličnejše zvrsti – od angažiranih folklorno obarvanih pesmi prek klasičnih popevk do hard rocka. Vedno znova pa se vrača k izhodiščem, izvirajočim iz izvirnega ameriškega bluesa in boogieja. S stilistično izpopolnjenim in dinamičnim igranjem raznih akustičnih kitar (šest strun, 12 strun, bottleneck) in orglicami dopolnjuje petje skladb, ki jih poleg čiste čustvenosti nemalokrat preveva tudi satira ali celo črni humor.

Koncert Čista akustika III bo v marsičem še pestrejši, kot sta bila prejšnja v letih 2015 in 2016. Poleg svežih kompozicij bodo nekatere stare, znane in manj znane pesmi zazvenele v novih priredbah (reggae, samba, bachata, cumbia), saj se bosta Tomažu Domicelju na odru pridružila prijatelja s Kanarskih otokov Toñín Corujo in Yarel Hernández, po rodu Kubanec. Skupaj peto leto navdušujeta v kvartetu, v triu z Domiceljem pa se prvič predstavljata v Sloveniji. (30. 6. ob 21.00, Peklensko dvorišče)