torek, 27. junij 2017

Slovesnost ob dnevu policije in 50 letnici policijskega izobraževalnega sistema

Junij je za slovensko policijo vsako leto prazničen, saj z organizacijo različnih dogodkov, proslav in drugih aktivnosti po vsej Sloveniji obeležujejo svoj praznik, dan policije. Na ta način se spominjajo zgodovinskih dogodkov leta 1991 in neprecenljive državotvorne in osamosvojitvene vloge slovenskih policistov, tedaj miličnikov. Osrednja slovesnost je potekala v Tacnu pri Ljubljani, na zunanji ploščadi pred Policijsko akademijo, ki prav letos praznuje 50 let policijskega izobraževalnega sistema.

foto platise-8436

Program proslave je bil izjemno pester. Ob tej priložnosti so namreč podelili tudi najvišja priznanja policije, prisluhnili zaprisegi novih kandidatk in kandidatov za pomožne policiste, na odru pozdravili celotno ekipo vrhunskih športnikov, ploskali zimzelenim glasbenim insertom Policijskega orkestra in tria Drstvenšek, po zaključku slovesnosti pa se sprehodili po razstavi z naslovom Petdeset let izobraževanja v policiji.

20170627  jpg LJ-TACEN, DAN PLICISTOV, SLOVESNOST, FOTO PLATISE

Zbrane sta uvodoma nagovorila generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar.

foto platise-8478

Generalni direktor policije, ministrica za notranje zadeve in predsednik Združenja Sever so v Parku spomina v Tacnu nato položili cvetje k spominskima obeležjema in se tako poklonili policistom, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991, in policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

foto platise-8488

Nekatere ključne dogodke, ki so najbolj zaznamovali "časovni trak" policijskega šolanja v 50-tih letih, je na kratko predstavil kandidat za policista Samo Kamenšek.

foto platise-8490

Za njim je besedo dobil predstavnik prve generacije Kadetske šole za miličnike, Emerik Peterka, trenutno predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana. Z najzanimivejšimi utrinki iz obdobja svojega policijskega izobraževanja je obudil kar nekaj lepih spominov na "dobre stare čase".

foto platise-8541

V imenu vrhunskih športnikov, zaposlenih v policiji, je udeležence nagovorila še alpska smučarka Ilka Štuhec, za konec pa so športniki v nebo spustili množico modrih in belih balonov.

FOTOGALERIJA FOTOGRAFIJ - samodejno predvajanje


Pripravil in foto: Janez Platiše
Vir: policija.si