petek, 26. julij 2019

Govorica vrtnic v umetnosti

Obisk interesne skupine ljubiteljic cvetja v umetnosti v Narodni galeriji.

Preteklo leto, 25. maja 2018, v času Tedna vseživljenjskega učenja (TVU) je Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana (VSŠKV) organizirala celodnevno učno srečanje z naslovom »Dan dehtečih vrtnic VSŠKV vrta«. Ta dan smo kuhali z vrtnicami, spoznavali simboliko vrtnic skozi umetnost, pripravljali rožno vodico … Skratka vse je vonjalo po vrtnicah.
Dogodka se je udeležila interesna skupina, ki z navdušenjem spremlja in sodeluje pri cvetličnih dejavnostih že več let in obljubili smo si, da bo spoznavanje cvetja v umetnosti in življenju v prihodnosti naša vsakoletna tema ter da bomo vključili v dogajanje še obisk Narodne galerije. 





Čeprav je TVU mimo, obljuba velja. Dogovorili smo se, da se 10. julija 2019 ob 11.00 uri dobimo v Narodni galeriji. Tema našega srečanja je bila »Govorica vrtnic v likovnih umetninah«. Po galeriji nas je popeljala Olga Paulič, magistrica umetnostne zgodovine in velika ljubiteljica vrtnic in cvetja nasploh. 

Ogleda se nas je udeležilo 15 udeležencev, ki smo z velikim žarom in entuziazmom poslušali razlago gospe Olge in občudovali dosežke umetnosti, ki se nahajajo v galeriji. Od srednjega veka do 20.stoletja. Motivi so bili različni: svetniški, portretni, mitološki, literarni, akt, tihožitje in žanr. 


Na simbolni ravni so nam vrtnice spregovorile o ljubezni, ljubečem in dehtečem okolju, lepoti, samozadostnosti, zadovoljstvu ter v povezavi s svetnicami mučeništvu. Naše opazovanje umetnin v galeriji je dobilo novo dimenzijo razumevanja umetnikovih sporočil. Neskončno smo uživali in se veliko naučili. 

Obljubili smo si, da se dobimo, če ne prej, 25. maja naslednje leto in podrobneje spoznamo simboliko še kake druge cvetice. Tulipani, marjetice, narcise… veliko je še cvetlic, katerih simboliko v umetnosti bi bilo zanimivo in vredno še spoznati.

Besedilo: Jelica Pegan Stemberger, mag. Olga Paulič
Foto: Janez Platiše