ponedeljek, 27. april 2020

Pahor in Križman ob dnevu upora proti okupatorju nagovorila državljane #video

Ljubljana, 27. 4. 2020 - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije sta v počastitev državnega praznika dneva upora proti okupatorju v Kristalni dvorani Predsedniške palače nagovoril državljane. Pred tem sta položila venca k spomeniku OF v Rožni dolini. 


Predsednik Borut Pahor je ob današnjem državnem prazniku dnevu upora proti
okupatorju čestital državljanom in še zlasti preživelim borcem narodnoosvobodilne vojne. Spomnil je na svoja prizadevanja za narodno spravo in poudaril, da lahko v trenutnih kriznih razmerah zmagamo le s sodelovanjem in medsebojno pomočjo.




Danes dan upora praznujemo drugače kot običajno vendar zato nič manj ponosno, je dejal Pahor. "Spominjamo se najtežjih časov in najbolj hrabrih ljudi, ko smo Slovenci, v vihri druge svetovne vojne sredi prejšnjega stoletja obranili dom in ohranili rod," je dejal. Državljane je pozval, naj osvobodilni boj ohranijo v zgodovinskem spominu kot pomembno dejanje slovenskega naroda, saj je življenjskega pomena za naš obstoj in razvoj.



Dejal je, da nas čakajo časi preizkušenj. Zdravstvena kriza se bo zavlekla v gospodarsko in socialno, ta pa v politično in morda varnostno. "Ohraniti moramo vero v človečnost, strpnost in potrpežljivost, spodbujati vse vrste sodelovanj, zlasti mednarodnega, vztrajati pri spoštovanju demokratičnih vrednot in si na vse načine medsebojno pomagati," je zaključil.



Marijan Križman pa je podaril, da sta Osvobodilna fronta in partizanski boj temelj slovenske samostojnosti. Dotaknil se je tudi aktualnega dogajanja in dejal, da veteranom vojne to, kar "se dogaja z nabavo zaščitnih mask, ne vliva vere, da nekdo skrbi za nas". Pahorja je pozval, naj kot prvi mož države in človek z visokimi moralnimi vrednotami opozori na zadeve, ki ne peljejo v pravo smer.




Predsednik Pahor je dopoldne skupaj s predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Marijanom Križmanom položil venec k spomeniku Osvobodilne fronte v Rožni dolini v Ljubljani.

Foto: Janez Platiše, Daniel Novakovič/STA