petek, 13. november 2020

Predsednik Pahor vročil Jabolko navdiha prof. dr. Andreju Janežu #video

Ljubljana, 13.11.2020 - Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Predsedniški palači vročil priznanje Jabolko navdiha prof. dr. Andreju Janežu za izjemne in prelomne dosežke pri zdravljenju sladkorne bolezni. Vročitev je zaradi razmer potekala brez občinstva, vendar jo je bilo mogoče spremljati preko neposrednega prenosa v živo na uradni spletni strani predsednika republike.



»To enkratno priložnost izkoriščam, da se preko priznanja vam, profesor dr. Janež, zahvalim prav vsem v znanstvenem in zdravniškem svetu, tako pri nas kot globalno, ki si prizadevajo reševati človeška življenja,« je ob tej priložnosti dejal predsednik republike. V imenu države in v svojem imenu se je tako zahvalil vsem, ki kakorkoli skrbijo za ljudi, ki se soočajo z zdravstvenimi težavami v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih za starejše in drugod. »Vaše delo, gospod profesor, vaš dosežek, ki je izjemen, ultimativen, je dokaz, da tudi slovenska znanost lahko seže na svetovni znanstveni Olimp,« je prejemniku priznanja čestital predsednik Pahor in poudaril, da takšni dosežki v skupnost vnašajo optimizem. »Na koncu bomo zmogli – zato, ker si bomo pomagali in skrbeli drug za drugega. V nas je toliko dobrega in plemenitega, da mora to na koncu zmagati. Če še ni, to pomeni samo, da še ni konec,« je nagovor sklenil predsednik republike.

VIDEO

Prof. dr. Andrej Janež je v zahvali poudaril, da je prejeti Jabolko navdiha velika čast in odgovornost. »Ne gre le za osebno priznanje, gre za priznanje inštituciji, v kateri sem se šolal in v kateri delujem zadnjih 24 let. Gre za priznanje timu, ki ga vodim,« je dejal. Poudaril je, da letošnji dosežek daje zalet in samozavest njemu in sodelavcem, da bodo sladkornim bolnikom še naprej omogočali vrhunsko in kvalitetno zdravljenje ter skrbeli, da bodo najnovejša zdravila, inzulin in sodobna tehnologija na voljo vsem bolnikom v Sloveniji. Tudi on je svoj govor sklenil z navdihujočimi besedami: »Vse se bo izteklo v redu. Na tem je zgrajen svet.«

Utemeljitev vročitve priznanja Jabolko navdiha prof. dr. Andreju Janežu.

V letu, ki ga zaznamuje pandemija nove koronavirusne bolezni, se ljudje še posebej zavedamo pomena zdravja in nepogrešljive vloge, ki jo imajo zdravniki in zaposleni v zdravstvu. Njihova predanost pacientom je trden steber skupnosti, ki ljudi navdihuje z upanjem v moč življenja.

Tak zdravnik je prof. dr. Andrej Janež. Srčen človek, predan svojemu poslanstvu in pacientom, neutrudljivo išče odgovore na vprašanje, kako pomagati ljudem – da bodo lahko živeli polno in lepo življenje, v katerem je bolezen sopotnica, in ne nepremostljiva ovira.




Ko je prof. dr. Andrej Janež pred nekaj več kot desetimi leti prevzel vodenje tedaj majhnega Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je organiziral dobrodelni koncert ter tako zbral sredstva za ureditev novih prostorov. Leta 2009 je bil pobudnik in ustanovitelj mednarodnega kongresa ADIT, največjega strokovnega združenja diabetologov za odrasle v tem delu Evrope, ki ga je kot predsednik programskega odbora vodil deset let. V tem času se je klinični oddelek pod njegovim vodstvom razvil v sodoben in mednarodno priznan center zdravljenja in raziskovanja in je Slovenijo postavil med vodilne države na področju diabetologije.

Pod vodstvom prof. dr. Andreja Janeža so bili slovenski raziskovalci velikokrat prvi in najboljši. Leta 2014 so z inovativnim načinom proučevali povezave reproduktivnega in presnovnega sistema ter pri tem kot prvi na svetu uporabili zdravilo, ki se je izkazalo za učinkovito pri zdravljenju debelosti.

Leto 2020 pa ni zgolj leto nove bolezni – je tudi leto novih zdravil. Kot eden tehtno izbranih strokovnjakov je prof. dr. Andrej Janež sodeloval v kliničnem testiranju novega inzulina za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2, pri katerem so potrdili, da zadostuje le en odmerek tedensko namesto sedanjega dnevnega odmerka.

To je epohalen dosežek v svetovnem merilu in doslej največji uspeh prof. dr. Andreja Janeža. Obenem je to tudi potrditev odličnosti raziskovalne dejavnosti kliničnega oddelka, ki ga vodi. Izjemni uspeh je bil septembra 2020 opisan v reviji The New England Journal of Medicine, najuglednejši znanstveni publikaciji na svetu na področju medicine. Prof. dr. Andrej Janež je kot eden glavnih raziskovalcev pri kliničnem testiranju novega inzulina in vodja izobraževanja drugih raziskovalnih centrov v Evropi naveden kot eden glavnih avtorjev članka.

Vztrajnost in znanstvena odličnost sta prof. dr. Andreja Janeža uvrstili med vodilne strokovnjake za zdravljenje sladkorne bolezni na svetu, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v UKC Ljubljana pa se je pod njegovim vodstvom razvil v enega najodličnejših diabetoloških centrov.

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni je zato Jabolko navdiha priznanje prof. dr. Andreju Janežu za njegove izjemne in prelomne dosežke pri zdravljenju sladkorne bolezni ter izraz hvaležnosti za vse, kar je kot predan zdravnik in neustrašen raziskovalec naredil za svoje paciente in ugled Republike Slovenije v svetu.