ponedeljek, 14. junij 2021

Kam z otroki s posebnimi potrebami med šolskimi počitnicami…

Takole sredi junija se vsi starši bolj kot ne srečujemo z dilemo. Kam z otroki v počitniških 10 tednih. No, seveda, če ste tudi vi v tisti večini, ko je 10 tednov poletnega dopusta le neuresničljiva misel. 



Skratka…

Svojega 15 letnega Larsa, sicer otoka ( no zdaj je že mladenič) s posebnimi potrebami, že 4 leto  vključujem v edini inkluzivni tabor Gibaj in Zmagaj. Starši takih otrok kaj dosti izbire nimamo, veliko več izbire pa je za tako imenovane zdrave otroke. Res, imenitno se sliši baletni tabor v angleščini, ali pa mednarodni tabor s križarjenjem po Jadranu. Starši na nek način kar tekmujemo med seboj v tem, kdo bo svoji mladini omogočil čimbolj 'fensismenši' teden nekje.

In se vprašam, pa MATR kaj delamo mi tem svojim mulcem? Nevede jih še dodatno porivamo v eno samo pehanje po nečem boljšem, višjem….. A ne bi bilo fino, če bi se malo ustavili, vdihnili kak kubik svežega lufta in otrokom predali sporočilo, da ne šteje samo največje, najboljše ali še kako drugač NAJ, pač pa sposobnost, da slišimo in vidimo človeka ob sebi, se morda zavemo njegove nemoči in hkrati v sebi prebudimo željo po pomoči, sodelovanju. Empatija je gotovo nekaj kar današnji mladini primanjkuje, pa saj reveži ubogi nimajo niti šans, da jo razvijejo. In kdo je kriv?



Ne kažem s prstom, želim le premislek, vsakega od vas…. In če kliknete na Gibaj in zmagaj verjamem, da se boste zamislili, vaši mladinci pa lahko dobijo nekaj kar starši ne moremo kupiti in je hkrati lahko dota, ki bo naredila velike zares VELIKE.

Toplo priporočam, iz popolnoma lastne izkušnje. Ko sem pred leti prvič gledala to tam na Rogli zbrano mladino, kako so res med seboj drugačni delovali kot en dober tim, sem od sreče jokala. Tako vzdušje ustvarijo Marko in njegov tim, sem jim hvaležna in upam trditi, da če si upate svojega mladinca vključiti jim boste tudi vi.

Če se te zapis dotakne, bom vesela deljenja, za ene ljudi pač daš roko v ogenj, in ekipa tabora Gibaj in Zmagaj zame je taka.  Še pogled na nekaj slikic na FBju

Urška