nedelja, 1. maj 2022

V predsedniški palači za 1. maj dan odprtih vrat in proslava

Ljubljana, 1.5.2022 – Za 1. maj praznik dela je bil v Predsedniški palači dan odprtih vrat. Obiskovalke in obiskovalce je v Veliki kristalni dvorani Predsedniške palače sprejel in nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ob tej priložnosti pa se mu je z nagovorom pridružila Ana Čermelj, generalna sekretarka Sindikata obrti in podjetništva Slovenije.



Predsednik republike je ob prazniku dela čestital državljankam in državljanom ter Slovenkam in Slovencem doma in po svetu z najboljšimi željami za našo mirno in uspešno prihodnost. Pred oblikovanjem nove vlade je pozval prihodnjo vlado, delodajalce in sindikate, naj obnovijo zaupanje v dialog, v socialni dialog in skupaj rešujejo najbolj vitalna vprašanja, ki zadevajo vse nas.



Ana Čermelj, generalna sekretarka Sindikata obrti in podjetništva Slovenije, je ob današnjem prazniku, posvečenem delavstvu, dejala, da je to praznik pridnih rok, požrtvovalnosti in zavezanosti skupnim ciljem v smislu stabilnega in rastočega gospodarstva, ki ostaja temelj socialne varnosti. Poudarila je pomen solidarnosti, enakopravnosti in dobrih odnosov med ljudmi. Izpostavila je izzive, s katerimi se soočajo, in posebej opozorila na problematiko poklicnih bolezni in na neenakost delavcev

VIDEO

Praznik dela je mednarodni praznik delavstva, ki ga praznujemo vsako leto 1. maja po vsem svetu. Ta dan obeležuje krvave demonstracije, ki so se dogajale v dneh okoli prvega maja, leta 1886 v Chicagu. Delavci so takrat postavili zahtevo po 8-urnem delovniku in političnih pravicah, vendar jih je pri tem ovirala policija. Demonstracije v spomin na te dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Video: UPRS