petek, 15. december 2023

Na Ptuju odprli najnovejšo enoto tamkajšnjega doma upokojencev

Ptuj, 15.12.2023 - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je po slovesnosti v Mariboru kjer je nagovorila 35. generacijo novih častnikov Slovenske vojske, nato odšla na Ptuj, kjer so odprli najnovejšo enoto tamkajšnjega doma upokojencev.



Predsednica republike, ki je bila tudi častna pokroviteljica prireditve, se je skupaj z več kot 900 stanovalci in 569 zaposlenimi razveselila odprtja nove enote Žabjak, največje tovrstne investicije v Sloveniji. Poklonila se je zaposlenim, ki strokovno in z veliko spoštovanja, topline, sočutja in potrpljenja skrbijo za stanovalke in stanovalce. Ob tem je opozorila, da nas na področju institucionalne oskrbe starejših in drugih odraslih oseb s posebnimi potrebami, ki potrebujejo 24-urno socialno in zdravstveno oskrbo, še čaka delo – predvsem čakalne vrste in pomanjkanje kadra, zaradi česar je nezasedenih okoli 1000 postelj.

Tudi danes odprta enota Žabjak zaradi pomanjkanja kadra ne bo takoj v celoti zaživela. »Zaskrbljujoče stanje na področju zagotavljanja dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva se v Sloveniji v zadnjih letih stopnjuje,« je opozorila predsednica, ki ocenjuje, da manjkajo akcijski načrti in namenska sredstva v proračunu, saj je zadnji čas, da ministrstvo za zdravje sprejme že dolgo pripravljene in strokovno verificirane kadrovske standarde in normative, poskrbeti pa moramo tudi za ustreznejše plačilo zaposlenih v domovih.



Izpostavila je tudi osamljenost, ki se uvršča med enega najpogostejših vzrokov smrti v civiliziranem zahodnem svetu. »Praznični december je pravi čas, da se odločimo, da bomo to tiho bolezen začeli preprečevati,« je navzoče spodbudila predsednica Pirc Musar, prepričana, da je to naša srčna dolžnost. Vedno je čas, da postanemo prostovoljci in skupaj premagamo osamljenost ter drug drugemu polepšamo življenje.

Pot po severovzhodnem delu Slovenije je predsednica sklenila v Murski Soboti na slovesnosti ob 130-letnici delovanja Splošne bolnišnice Murska Sobota, osrednje zdravstvene ustanove v severovzhodnem delu Slovenije, v kateri skoraj 1.200 zaposlenih nudi razvejano zdravstveno oskrbo prebivalcem Pomurja in širšega okolja. 

Janez Platiše
Vir: UPRS