petek, 20. september 2024

Vseslovensko 63. srečanje taboriščnic Ravensbruck #video

Pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar bo v dvorani Colombo Hotela Slovenija v Portorožu 22. 9. 2024 ob 11. uri tradicionalno, 63. slovesnost ob vseslovenskem srečanju bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev. 







Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbruck je povedal, da gre za tovariško druženje peščice deklet, ki so del svoje mladosti preživele kot »brezimne« številke v taborišču Ravensbrück in Auschwitz, je z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja. Še vedno se lahko učimo od njih. Vrednote, kot so solidarnost, tovarištvo, junaštvo, spoštovanje do sočloveka in domoljubje, ki so jih za preživetje gojile taboriščnice, so namreč izjemno aktualne tudi danes.

Vsako leto se na srečanju v Portorožu spominjamo in opominjamo ter hkrati pozornost namenjamo različnim jubilejem in priložnostim, ki so sooblikovale našo skupno preteklost in sedanjost in na katerih gradimo prihodnost. Vsako leto nam na slovesnosti spregovorijo cenjeni posamezniki, ki so glasniki naših skupnih vrednot. Tudi letos se bo slovesnosti udeležila predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar.

Z letošnjo slovesnostjo bomo prek kratkih izjav posameznih nekdanjih taboriščnic in taboriščnikov, zapornic in zapornikov, izgnank in izgnancev ter ukradenih otok nacističnih koncentracijskih taborišč Auschwitz in Ravensbruck spet spomnili, da je ohranjati mir naša dolžnost, da nikoli ne smemo pozabiti vojnih grozot. Žal živimo v takih časih, ko je potrebno zgodovinski spomin negovati s posebno skrbnostjo in odgovornostjo do resnice in razumeti korenine zla.

V kulturnem programu, ki bo stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, bodo sodelovali Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, orkester Slovenske vojske s solisti, tenorist Martin Sušnik, dramski igralec Domen Valič in številni drugi. Naši zvesti soustvarjalci prireditve bodo z nami tudi preko projekcij in filmskih spominov nastalih v produkciji TV Medvode.


VIDEO

Fotografiji: Arhiv 2023 foto Janez Platiše
Video: Janez Platiše