torek, 19. december 2023

Pomembnost pedikure v starosti

Pedikura je postopek nege stopal, ki vključuje odstranjevanje odmrle kože, urejanje nohtov, masažo in vlaženje. Pedikura ni samo kozmetična storitev, ampak tudi pomemben del zdravja in dobrega počutja, še posebej v starosti.



Stopala so del telesa, ki so pogosto izpostavljeni pritisku, trenju, vlagi in bakterijam. S staranjem se lahko pojavijo različne težave s stopali, kot so kurja očesa, vraščeni nohti, glivične okužbe, suha in razpokana koža, deformacije, bolečine in otekanje. Te težave lahko vplivajo na kakovost življenja, saj lahko otežujejo hojo, nošenje obuval, opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in povzročajo nelagodje in sram.

Zato je pedikura v starosti zelo pomembna, saj lahko pomaga preprečevati in zdraviti te težave, izboljšati stanje stopal in povečati samozavest. Pedikura lahko prinese naslednje koristi:

Preprečevanje in zdravljenje okužb nohtov in kože. Pedikura vključuje čiščenje, striženje, piljenje in dezinfekcijo nohtov in kože, kar lahko prepreči nastanek glivic, bakterij in virusov, ki lahko povzročijo okužbe, vnetja, rane in razjede. Če se že pojavijo takšne težave, lahko pedikura pomaga pri njihovem zdravljenju tako, da očisti in zaščiti prizadeto območje kar pospeši celjenje.



Odstranjevanje odmrle kože in zadebelitev. Pedikura vključuje uporabo rezil, klešč, svedrov in brusilnikov, ki lahko odstranijo odmrlo kožo, zadebelitve, kurja očesa, vraščajoč noht  in trde otiščance, ki se lahko naberejo na stopalih zaradi pritiska in trenja. S tem se lahko zmanjša bolečina, izboljša občutljivost in prekrvavitev stopal in prepreči nastanek razpok in ran.

Vlaženje in negovanje kože. Pedikura vključuje tudi uporabo krem, olj, losjonov in mask, ki lahko navlažijo, nahranijo in zaščitijo kožo stopal. S tem se lahko prepreči suhost, luščenje, srbenje in razpokanje kože, ki lahko povzročijo nelagodje in okužbe. Poleg tega lahko vlažilna sredstva izboljšajo elastičnost, mehkobo in gladkost kože ter ji dajo zdrav in svež videz.

Masaža in sprostitev. Pedikura vključuje tudi masažo stopal, ki lahko sprosti napete in utrujene mišice, izboljša krvni obtok in limfni pretok, stimulira živčne končiče in refleksne točke, lajša bolečine in otekline, izboljša gibljivost in ravnotežje, zmanjša stres in napetost ter poveča dobro počutje in razpoloženje.



Estetski in psihološki učinek. Pedikura lahko tudi izboljša videz stopal in nohtov, saj jih lahko oblikuje, zgladi, očisti, pobeli, polira in po želji tudi pobarva. S tem se lahko poveča samozavest, saj lahko lepa in negovana stopala poudarijo osebni slog, eleganco in privlačnost. Poleg tega lahko pedikura prinese tudi užitek, zadovoljstvo in srečo, saj lahko predstavlja priložnost za razvajanje, sprostitev in druženje.

Pedikura je torej več kot le kozmetična storitev, ampak tudi pomemben del zdravja in dobrega počutja, še posebej v starosti. Pedikura lahko pomaga preprečevati in zdraviti različne težave s stopali, izboljšati stanje stopal in povečati samozavest. Pedikura lahko prinese tudi številne druge koristi, kot so masaža, sprostitev, estetski in psihološki učinek. Zato je priporočljivo, da si redno privoščimo pedikuro, saj lahko tako poskrbimo za svoje noge in sebe



V mojem pedikerskem salonu KATARINA PEDIKURA na Rojčevi 24 v Ljubljani telefon 031 539 840, e-pošta info@pedikurakatarina.si vse to delam, pa tudi usmerila sem se bolj na starejše uporabnike pedikure, ker imam s tem največ izkušenj, pa tudi nekako mi prinašajo osebno veselje. Prav zato sem se vpisala tudi na fakulteto Podologije (nadgradja pedikure) in sem študentka zaključnega letnika prve generacije.