petek, 30. avgust 2024

Pet mrtvih otrok je odločno preveč!

Ljubljana, 29. 8. 2024 – V prostorih URI Soča je potekala okrogla miza z naslovom "1, 2, 3, varno me pripni!", ki jo je organiziral Zavod Varna pot v sodelovanju z Baby Centrom. Dogodek so z aktivno udeležbo podprli še mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave (GPU), mag. Saša Jevšnik Kafol, namestnica direktorice Agencije RS za varnost prometa (AVP), Robert Sabol, dipl.zn.reševalec, Inštruktor ITLS pediatric & adult, Reševalna postaja UKC Ljubljana, Selma Busovača, predstavnica Cybexa in Branko Marinič, predstavnik Baby Centra.

Slovenija po študiji Evropske organizacije za varnost cestnega prometa v zadnjih 10 letih sodi med prvih šest držav v Evropski uniji po varnosti otrok. “To je lahko veliko priznanje vzgojiteljem v vrtcih, učiteljem, staršem, številnim aktivnostim v državnih organizacijah in nevladnem sektorju. Predvsem  pa zakonodaji, ki je področju varnosti otrok namenila zelo veliko pozornost,” je stanje v Sloveniji opisal g. Robert Štaba. Zavod Varna pot je v preventivne-izobraževalne programe vključil že več kot 200.000 otrok. “Statistiki se sam rad izogibam, saj številka ne pomeni veliko. Šele ko številko spremenimo v ime in priimek in se spomnimo, da je to nekdo izmed nas, pa je tudi številka ena lahko zelo veliko,” je ob pogledu na statistične podatke povedal g. Štaba.

VIDEO

Pet mrtvih otrok je odločno preveč!

Kljub temu, da je Slovenija v samem vrhu evropskih držav v dosledni uporabi otroških avtosedežev in smo z različnimi pobudami  dosegli visoko stopnjo pripetosti, pa še nismo tam, kjer bi si želeli. V zadnjih šestih letih je življenje na naših cestah izgubilo pet otrok, 28 pa jih je bilo huje poškodovanih. Ne gre le za številke na papirju, gre za otroke z imeni, otroke, ki so nekomu pomenili ves svet. “Velikokrat smo se že soočili s posledicami nesreče, kjer je otrok utrpel hude poškodbe zaradi neuporabe avtosedeža. Od več kot 30.000 intervencij, v katerih sem sodeloval, uspešno izbrišem večino tiste, kjer so bili udeleženi otroci pa ostajajo. Tako zmeraj, ko se peljem mimo katerega izmed krajev nesreče, intervencijo podoživljam,” je povedal Robert Sabol, dipl. zn. reševalec, ki je na okrogli mizi zastopal Reševalno postajo UKC Ljubljana in skrbi tudi za izobraževanje gasilcev in policistov, ki sodelujejo pri reševanjih.

Vizija NIČ kot zaveza k popolni varnosti na cestah

Dogodek je izpostavil Vizijo NIČ, ambiciozno mednarodno pobudo, katere podpisnica je tudi Slovenija, nam nalaga, da se do leta 2030 prepolovi število umrlih in hudo telesno poškodovanih, do leta 2050 pa je cilj, da na cestah ne bo ugasnilo nobeno življenje več.

Zavod Varna pot, ki je prav tako eden vodilnih promotorjev te vizije v Sloveniji, z različnimi preventivnimi in izobraževalnimi programi opozarja na nujnost pravilne uporabe otroških avto sedežev ter pomen odgovornega vedenja v prometu. Vizija NIČ temelji na prepričanju, da nobena smrt ali huda poškodba na cestah ni sprejemljiva. Z združevanjem napredne tehnologije ter s prizadevanji za večjo ozaveščenost javnosti, se ta vizija korak za korakom približuje resničnosti.

“Po izvedenih kontrolah pripetosti potnikov, je pripetost v Sloveniji kar 95%. Letos smo dodali še preverjanje uporabe otroških  sedežev in tudi tukaj so rezultati na prvi pogled dobri, saj jih uporablja kar 91 %. Tisti, ki sedežev in pasov niso uporabljali, so se vozili na razdalji do 5 kilometrov - naj pa opozorim, da se prav v bližini doma zgodi največ nesreč, kjer prav otroci utrpijo najhujše posledice. Kratka pot nikakor ni izgovor, da nam varnostnih sistemov ni potrebno uporabiti,” je pojasnila mag. Saša Jevšnik Kafol, namestnica direktorice Agencije za varnost prometa RS. V okviru Agencije že 20. leto deluje tudi projekt Pasavček Red je vedno pas pripet, kjer opozarjajo na pomen ustrezne uporabe otroških varnostnih sedežev in pravilne uporabe varnostnih pasov.



Policisti pri rutinskih kontrolah poleg uporabe varnostnih pasov  v avtomobilih, preverjajo tudi uporabo otroških avto sedežev in pripetost otrok v njih. Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave (GPU) vidi uporabo varnostnih pasov in drugih zadrževalnih sistemov kot ene najučinkovitejših in preprostih načinov, kako lahko poskrbimo za svojo varnost. Starši bi sicer za svoje otroke storili vse, a podatki Policije kažejo, da imamo tukaj še precej prostora za bolj odgovorno ravnanje. “V letu izrečemo med 30.000-40.000 ukrepov zaradi neuporabe varnostnih pasov, kar 4.000 smo jih izrekli zaradi neuporabe zadrževalnih sistemov, kamor sodijo tudi otroški avto sedeži. To nam kaže, da imamo pri ozaveščanju še precej dela,” meni mag. Kapun.

In tu stopijo v ospredje  starši in stari starši, ki z zgledom, dosledno in predvsem pravilno uporabo ustreznega otroškega avtosedeža, vzgajajo novo generacijo voznikov – takšnih, ki bodo lahko Vizijo NIČ tudi aktivno živeli.

Vsi strokovnjaki so si bili enotni, da je prav pravilna in dosledna uporaba otroških avtosedežev ključna za preprečevanje poškodb otrok v primeru prometnih nesreč.

Cybex Anoris T2 i-Size je inovacija, ki rešuje življenja

Cybex Anoris T2 i-Size je prvi avto sedež na svetu, ki vključuje vgrajeno zračno blazino posebej zasnovano za zaščito otrok. Zračna blazina, nameščena v sprednji del varnostnega ščita, se v primeru trka sproži v delčku sekunde in ustvari zaščitni sloj okrog otrokove glave, vratu in zgornjega dela telesa, kar bistveno zmanjša možnost poškodb. Testi ADAC so ga ocenili kot najvarnejši sedež na tržišču.



“Človeško telo je antropološko razvito za “potovanje” s 6 km/h, kolikor lahko dosežemo s hojo. Otrok ni pomanjšan odrasli. Delovanje sil na otroka je še toliko večje, proporci telesa  so drugačni, skelet še ni dokončno formiran, prav tako ne mišična tkiva. Ob trku so obremenitve zato še toliko hujše in vratna hrbtenica je tista, ki utrpi največ škode,” je pojasnil  reševalec g. Sabol.

Razvoj inovacije je rezultat večletnega raziskovanja in več kot 1500 opravljenih testov, ki so pokazali, da Anoris T2 i-Size nudi do 50 % večjo varnost kot običajni avto sedeži. Tehnologija zračne blazine, ki je bila prirejena iz avtomobilske industrije, zagotavlja celovito zaščito za otroke od 76 do 125 cm višine (približno od 15 mesecev do 7 let). Z uvedbo tega sedeža Cybex omogoča staršem, da svojim otrokom ponudijo najvišjo možno raven varnosti med vožnjo. Ga. Selma Busovača opaža, da se trg nedvomno spreminja, starši so dobro informirani in vedo, kaj vse je na voljo. “Nihče izmed nas ne bi danes kupil avtomobila brez varnostnih blazin in zakaj bi imeli za lastne otroke nižje varnostne standarde?” je izpostavila predstavnica Cybexa. Po njihovih raziskavah, starši največ napak naredijo, ker otroke prehitro prestavijo v večji sedež. “Vsi smo ponosni, da naš otrok hitro napreduje, v razvoju prehiteva in je visok, a nikar ne prehitevajmo. Sedeži lahko varnost, ki jo obljubljajo, zagotovijo le ob pravilni uporabi. Navodila o višini in teži otroka, za katerega je določen avtosedež primeren, so tam z namenom,” je jasno zavzela stališče ga. Busovača.

Predstavnik Baby Centra, g. Marinič, je ob zaključku povedal: “V Baby Centru imamo vodilo, da vse izdelke, ki so povezani z varnostjo otrok, temeljito raziščemo in sodelujemo le z vrhunskimi ponudniki, kot je Cybex. S tem nosimo veliko družbeno odgovornost. Za nas je pomembno povezovanje z inštitucijami, ki skrbijo za varnost otrok, saj smo kljub različnim funkcijam v podjetju, v prvi fazi starši, ki lahko tudi sami pripomoremo k realizaciji Vizije NIČ.” Baby Center ima največji tržni delež v segmentu otroških avto sedežev, zato se še toliko bolj zaveda svoje družbeno odgovorne note. S povezovanjem institucij, ki proaktivno delujejo na področju povečanja varnosti otrok v prometu ter z izbrano ponudbo, preverjene kakovosti, želijo soustvarjati Vizijo NIČ. Zato so naredili korak več in Zavodu varna pot podarili dodatnih 10 delavnic v vrtcih, namenjenih izobraževanju za vzgojitelje, učence in starše ter najvarnejši otroški avto sedež Cybex Anoris T2.



Dogodek "1, 2, 3, varno me pripni!" se je pričel kot okrogla miza Zavoda Varna pot in Baby Centra, a  je to že v času organizacije prerasel, kar kaže na še kako prepotrebno pozornost, ki jo gre nameniti ozaveščanju širše javnosti. Bliža se začetek novega šolskega leta, čas, ko bodo otroci ponovno aktivni udeleženci v prometu –  kot pešci, kolesarji ali sopotniki v avtu. Odrasli imamo nalogo, da jih zaščitimo z najbolj kakovostno opremo, predvsem pa se opremimo z znanjem in doslednostjo pri uporabi varnostnih pripomočkov. Tehnologija in razvoj gresta v pravo smer, na nas pa je, da ju izkoristimo v svoj prid in prid prihodnjih generacij. 

torek, 27. avgust 2024

Huawei petič zapored osvojil nagrado EISA za najboljšo pametno uro

Huawei Watch 4 Pro Space Edition je osvojila prestižno nagrado EISA za najboljšo pametno uro leta, s čimer je podjetje utrdilo primat na trgu nosljivih naprav!



Huawei je vztrajno poglabljal prisotnost na trgu, vodil razvoj tehnologij in oblikovalskih smernic, se uveljavljal na področju visoke mode ter ustvarja trende na področju nosljivih naprav. Med številnimi pametnimi urami, ki so se letos potegovale za priznanje »EISA 2024-2025 Best Smartwatch Award«, je tega kot edina prejela ravno Huawei Watch 4 Pro Space Edition. Dosežek je še toliko bolj pomemben, saj je podjetje Huawei nagrado prejelo že peto leto zapored, s čimer dokazuje prevladujoč tržni položaj.

Ocenjevalci organizacije EISA, avtoritete na področju zabavne elektronike, so v razlagi poudarili: »Huawei Watch 4 Pro Space Edition izstopa kot najboljša pametna ura zaradi edinstvene dvobarvne lunete iz nanokristalne keramike ter uporabe diamantu podobnega ogljikovega premaza, ki podvoji odpornost proti praskam in poveča vzdržljivost ohišja.«

Elementi vesolja so prisotni na vsakem koraku v oblikovanju in izdelavi te ure. Stilizirana raketna šoba na luneti in ekskluzivni tematski digitalni številčnici je poklon švedskemu znanstveniku Gustafu de Lavalu, medtem ko je zaslon s sferičnim safirnim steklom oblikovan kot kozmična kupola. Ohišje in kovinski pašček sta iz lahkega in hkrati trdnega titana letalske kakovosti, na katerega so nanesli diamantu podoben ogljikov premaz (DLC). Snov, ki poveča odpornost proti koroziji, in je bila vse do zdaj večinoma uporabljena pri izdelavi klasičnih ur višjega cenovnega razreda.

Zahvaljujoč nadgrajeni natančnosti spremljanja fizioloških telesnih znakov in sposobnostjo spremljanja dihanja med spanjem pametna ura Huawei Watch 4 Pro Space Editon prispeva k celovitejšemu vpogledu v splošne zdravstvene podatke. Ravno tako je na voljo nadgrajena funkcija oblikovanja zdravstvenega poročila, ki na podlagi podatkov o zdravju in analize zdravstvenih trendov v 60 sekundah postreže s številnimi kazalniki na enem mestu. Zdravstveni pregled je tudi bolj povezan kot kdaj koli prej, saj omogoča popolno združljivost z operacijskimi sistemi Android in iOS.

Nagrade EISA so od svoje ustanovitve leta 1982 znane po strogem izbirnem postopku. Vsi izdelki, ki sodelujejo pri obravnavi nagrad, morajo opraviti obsežen večstopenjski pregled, da se zagotovita poštenost in verodostojnost rezultatov. Ocenjevalna komisija z bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami v panogi poglobljeno ocenjuje sodelujoče izdelke z vidika tehnoloških inovacij, uporabniške izkušnje, vpliva na panogo in drugih vidikov. Odličen rezultat pametne ure Huawei Watch 4 Pro Space Edition v tako strogem postopku je dokaz Huaweieve izjemne kakovosti proizvodnje in vodilnega položaja.

Huaweieva prevlada na podelitvi nagrad EISA že pet let zapored dokazuje zavezanost blagovne znamke k inovacijam in vodilni vlogi na področju pametnih nosljivih naprav. Leta 2022 je EISA pohvalila Huawei Watch GT 3 Pro, kot takrat najbolj celovito in popolno pametno uro, medtem ko je leto kasneje Huawei Watch Ultimate prejela nagrado z obrazložitvijo, da je z združevanjem vrhunskega oblikovanja in uporabniške izkušnje idealna spremljevalka vizionarjev, ki želijo izkusiti najsodobnejšo tehnologijo.

Podjetje Huawei je v preteklih letih pri ustvarjanju trenda modnih nosljivih naprav poudarjalo potrebo po tehnoloških inovacijah, pri čemer se je pri doseganju večjih prebojev zanašalo na zmogljivost in videz. Huawei se je od takrat utrdil kot globalna premijska blagovna znamka, ki je iz vodilne na področju nosljivih naprav postala vodilna na področju modne, športne in na zdravje osredotočene tehnologije življenjskega sloga. To odlikuje še druge letošnje novosti, pametne ure Watch Fit 3 in Watch GT 4 v zeleni izvedbi, pametne telefone serije Pura 70, in brezžične slušalke FreeBuds 6i. Obenem je še vedno čas, da do 15. septembra prijavite svoje najboljše fotografije na fotografski natečaj XMAGE Awords 2024 ter se potegujete za lepe nagrade!

»Zmigaj se do vadbe« športna aktivnost za odrasle #video

Ljubljana, 27. 8. 2024 - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac sta danes podpisala pogodbo za izvedbo projekta Zmigaj se do vadbe. S projektom želita ministrstvo in OKS povečati vključitev telesno neaktivnih odraslih v različne športne dejavnosti. Tako bo po vsej Sloveniji vzpostavljena mreža brezplačnih 60-urnih ali celoletnih strokovno vodenih športno-rekreativnih in preventivnih programov za krepitev zdravja in aktivaciji odraslih k redni telesni aktivnosti.


Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport in na Olimpijskem komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez se močno zavedajo pomena zdravega življenjskega sloga za kakovost življenja Slovenk in Slovencev. Podpis pogodbe je potekal 16 dni po zaključku 33. poletnih olimpijskih iger, ko olimpijski duh še ni zapustil Slovenije, ter en dan pred začetkom paralimpijskih iger v Parizu. Na novinarski konferenci so sogovorniki poudarili, da športna aktivnost ni omejena le na olimpijske igre in vrhunske športnike, temveč vključuje vsakega izmed nas, ne glede na fizično pripravljenost, starost, spol, karierno pot ali morebitne prepreke.



Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ob tem dejal, da v športu ljudje praviloma vidimo zgolj vrhunske športnike na velikih tekmovanjih in še to le tiste s kolajno. »V ozadju je nekaj bistveno več. Šport ima tudi pomembno družbeno vlogo – je ključen za zdravje in dobro počutje naših državljank in državljanov. Z rekreativno vadbo skrbimo za svoje telesno in duševno zdravje ter večjo kakovost življenja.« Minister Han je ob tem poudaril, da želi ministrstvo tudi s pomočjo projekta v sodelovanju z OKS in drugimi strokovnimi institucijami, kot je Nacionalni inštitut za javno zdravje, povečati delež športno in telesno dejavnih odraslih. »Obenem pa si želim, da šport v Sloveniji ni le privilegij nekaterih, ampak da bo športno aktivnih čim več otrok, mladih in odraslih – ne glede na njihov socialni status,« je izpostavil Han in pozval vse odrasle, »da si vsak zase vzamemo nekaj ur na teden za športne aktivnosti – naj bo v naravi ali v športni dvorani.«



Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Franjo Bobinac je izpostavil: »Slovenija ni v samem svetovnem športnem vrhu le v profesionalnem športu, visoko se uvršča tudi po številu športno aktivne splošne javnosti. Kljub temu bi bil odstotek telesno dejavne lahko višji. S projektom Zmigaj se do vadbe želimo za gibanje navdušiti tudi ciljne skupine, ki trenutno niso gibalno najaktivnejše. Z veseljem in ponosom smo danes podpisali pogodbo z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, s katero uradno začenjamo z izvajanjem projekta. Prepričan sem, da bomo za vadbo navdušili številne in z medsebojnim sodelovanjem dosegli in presegli zastavljene cilje. Zdrava populacija namreč dosega večje uspehe na vseh življenjskih področjih in prispeva k višjemu življenjskemu standardu.«



Pomen redne rekreativne športne dejavnosti za posameznika je poudarila tudi dr. Suzana Pustivšek, profesorica športne vzgoje in kineziologinja: »Telesna dejavnost pripomore k ohranjanju telesne kondicije, koordinacije, mišične moči, zmanjšuje tveganje za pojav krhkosti pri odraslih in starejših ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka in pomaga pri obvladovanju številnih kroničnih bolezni ter ugodno vpliva na dušeno zdravje posameznika. Na žalost še vedno velik delež Slovencev ne dosega priporočil za telesno dejavnost Svetovne zdravstvene organizacije. Telesna nezadostna dejavnost prebivalcev Slovenije predstavlja poseben izziv. Zato je združevanje posameznikov in organizacij v različnih okoljih kot so izobraževanje, šport in zdravstvo ter lokalne skupnosti, ključno za reševanje tovrstne problematike.«



O projektu Zmigaj se do vadbe

Projekt bo delno financiralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, in sicer iz Evropskega socialnega sklada (ESS) in sredstev proračuna Republike Slovenije. Za aktivnosti projekta Zmigaj se do vadbe, ki se bodo izvajale do konca leta 2028, bo namenjenih dobrih  4.411.765 evrov. Sredstva bodo namenjena vzpostavitvi mreže kakovostnih strokovno vodenih športno-rekreativnih in preventivnih programov za krepitev zdravja in aktivaciji odraslih k redni telesni aktivnosti. Pod okriljem projekta se bo izvajalo brezplačne 60-urne ali celoletne programe, s katerimi bomo spodbujali zdrav življenjski slog med populacijo, ki je telesno nedejavna. Na ta način bodo vsem prebivalcem, ne glede na njihov socialni status, na voljo brezplačne strokovno vodene športno-rekreativne vadbe in preventivni programi, ki bodo ponujali celovito vpetost v športno rekreacijo na atraktiven in zanimiv način. OKS bo projekt izvajal v vseh 12 slovenskih statističnih regijah.



Programi vadbe se bodo začeli leta 2025 in zaključili leta 2028. Projektne aktivnosti, vključno z vključevanjem posameznikov v športno-rekreativne programe, izvedbo meritev stanja in napredka udeležencev ter širjenjem mreže izvajalcev 60-urnih programov, so načrtovane za začetek leta 2025.

Podrobnosti o projektu so objavljene na spletni strani OKS https://zmigajse.olympic.si/, informacije o programih vadbe pa bodo razdeljene tudi preko NIJZ, ZRSZ, Zveze društev upokojencev in drugih organizacij. OKS vabi vse, ki bi želeli postati del projekta in narediti nekaj zase, da si na spletni strani projekta poiščejo svojo vadbo in se prijavijo na razpisane vadbe.

VIDEO

petek, 23. avgust 2024

Estonia – nadaljevanka o največji pomorski tragediji v Evropi

V torek, 3. 9. 2024, bo ob 20.45 na TV SLO 2 na sporedu prvi od osmih delov koprodukcijske nadaljevanke Estonia, ki se osredotoča na eno največjih pomorskih tragedij v Evropi.

Gre za zgodbo o tragični nesreči trajekta Estonia, ki se je zgodila leta 1994 v Baltskem morju in zahtevala več kot 850 življenj. Pred prvim delom nadaljevanke bo na Televiziji Slovenija tudi oddaja Televizorka, v kateri bomo objavili intervju z režiserjem Månsom Månssonom.



Koprodukcijska nadaljevanka, v kateri so sodelovali tudi nekateri ustvarjalci kultne serije Černobil (2019), je posneta po resničnih dogodkih, ko je v Baltskem morju, na poti iz Talina v Stockholm, v tridesetih minutah potonil trajekt Estonia. V najhujši mirnodobni civilni nesreči po Titaniku je usodnega 28. septembra 1994 umrlo 852 potnikov. Preživelo jih je 138, vendar je en umrl kasneje v bolnišnici. V preiskavo so se vključili finski, švedski in estonski preiskovalci. Je bilo za nesrečo krivo razbesnelo morje, ali je šlo za tehnično, morda tudi človeško napako? Uradna preiskava je pokazala, da je bilo dejavnikov več, pojavila pa so se tudi ugibanja o drugih vzrokih za to tragedijo, od katere pravkar mineva trideset let.

Nadaljevanka prinaša večplastno pripoved, ki združuje osebne zgodbe preživelih, preiskovalcev in družin žrtev, hkrati pa raziskuje skrivnosti in teorije zarote, ki obkrožajo dogodek. Finska, Estonija in Švedska so po nesreči ustanovile skupno preiskovalno komisijo, z njihovim končnim poročilom pa pravzaprav ni bil zadovoljen nihče in tako še dandanes ni povsem jasno, zakaj je trajekt potonil.

Z vrhunsko produkcijo, izjemno igralsko zasedbo in poglobljenim pristopom do obravnavane teme nadaljevanka Estonia na ganljiv in avtentičen način prikazuje posledice tragedije, ki je za vedno zaznamovala mnoge družine ter širšo javnost na tem območju Evrope. Za države okoli Baltskega morja je nesreča poleg humanitarne tragedije pomenila tudi političen pretres. Nadaljevanka ne ponuja le dramatičnega vpogleda v dogodke tiste usodne noči, temveč tudi poudarja pomen resnice, pravice in človeške solidarnosti.

1. del
Ari, reševalec iz vode v Turkujski obalni straži, sredi noči prejme klic. Izve, da je trajekt Estonia poslal klic v sili. Ne Mikaela, duhovnica, ki pride na švedski potniški terminal pomagat svojcem, ne finski pomorski inženir Henri, ne slutita, kako bo 28. september 1994 vplival na njuno življenje. Reševalci poskusijo iz temnega ledenega morja rešiti čim več preživelih, svojci potnikov, ki čakajo na terminalu, pa hočejo vedeti, kaj je z njihovimi najdražjimi. V zgodnjih jutranjih urah se Finska, Švedska in Estonija odločijo, da bodo skupaj ustanovile komisijo, ki bo preiskala nesrečo.

četrtek, 22. avgust 2024

Društvo Parkinson Slovenija vabi na predavanje o kožnih spremembah

V društvu Parkinson Slovenija prisegajo na nove oblike komuniciranja. Ena takih oblik je uporaba spletne platforme Zoom s pomočjo katere so si odgovorili na številna vprašanja, ki se vsakodnevno  pojavljajo osebam s parkinsonizmom. Znano je, da so čakalne dobe za kontrolne preglede predolge, da bolniki pogosto potrebujejo nadzor nad uvedeno farmakološko terapijo, da se pri njih pojavljajo simptomi bolezni, ki so pri skoraj vsakem bolniku različni in različno intenzivni.



Spoznali so, da je potrebno bolnikom in njihovim skrbnikom oz. sopotnikom omogočiti storitev, kjer je v uvodnem pol urnem predavanju obravnavana določena simptomatska problematika. Le to predstavijo nevrologi, fiziatri, psihologi, farmakologi, različni terapevti in drugi specialisti. Takemu predavanju sledi eno urni čas za neposreden kontakt med bolniki in predavatelji. Pri tem dobijo bolniki odgovore na številna vprašanja tako rekoč v trenutku. Ne gre pa zanemariti dejstva, da udeleženci komunicirajo tudi med seboj in si izmenjujejo izkušnje pri obvladovanju te bolezni. Ta oblika delovanja se je pokazala kot zelo priljubljena.

Na prvem srečanju po dopustih bodo obravnavali temo kožne spremembe pri Parkinsonovi bolezni, ki jo bo predstavil Dominik Škrinjar, dr .medicine dne 29.avgusta 2024 ob 18 uri.

Parkinson Slovenija vabi osebe s parkinsonizmom, da se prijavijo na email: info@parkinsonsi.si ali po telefonu 051 801 888.

sreda, 21. avgust 2024

Predsednica Pirc Musar je odprla Slovensko-mongolski poslovni forum

Ulan Bator, 21. avgust 2024 - Drugi dan državniškega obiska v Mongoliji je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar z uvodnim nagovorom svečano odprla Slovensko-mongolski poslovni forum, ki je potekal v Nacionalni gospodarski zbornici Mongolije. Zbrane je v imenu slovenske Gospodarske zbornice Slovenije uvodoma nagovorila tudi izvršna direktorica Marjana Majerič.




Predsednico republike namreč v Mongoliji spremlja tudi gospodarska delegacija, ki se je skupaj s predstavniki SPIRIT Slovenija (Javne agencija Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije) in Gospodarske zbornice Slovenije v okviru poslovnega foruma s tamkajšnjimi partnerji pogovarjala o možnostih prodora na mongolski trg.

Foruma se udeležujejo predstavniki podjetij, ki že delujejo na mongolskem trgu, kot sta Krka in Medex, in predstavniki podjetij, ki vidijo priložnosti za širitev svoje dejavnosti, kot so Duol, Adventure Travel, Emr Svet, Impact Hero GMBH, Tajfun Planina in Enetra. Poslovni forum namreč predstavlja pomembno priložnost za predstavitev novih možnosti za sodelovanje na področju farmacije, pametnega kmetijstva, prehrane, digitalizacije in umetne inteligence.

Predsednica Republike Slovenije je v svojem nagovoru izpostavila, da je Slovenija odprta za razširitev sodelovanja med državama. Mongolskim predstavnikom gospodarstva je predstavila slovenska podjetja, ki so Mongolijo prepoznala kot poslovno priložnost in razširitev mednarodnega sodelovanja.




Kot je izpostavila predsednica republike, živimo v hitro spreminjajočem se mednarodnem okolju, kjer je aktualno vprašanje, kako zagotoviti podnebno, energetsko in prehransko varnost za vse in povsod. »V tem kontekstu želimo tujim partnerjem predstaviti Slovenijo kot sodobno, zeleno, inovativno in ustvarjalno državo, ki je odprta, zaupanja vredna, gospodarsko uspešna in ima dobro izobraženo delovno silo,« je izpostavila predsednica in dodala, da je »Slovenija močno zavezana trajnostnemu razvoju in je ena najbolj trajnostnih držav na svetu. Z dvema milijonoma prebivalcev je država, ki jo zaznamujejo pomembni gospodarski, kulturni in tudi športni dosežki.« Kot je dodala, je na olimpijskih igrah ugotovila, da sta tako Slovenija kot Mongolija odlični v ženskem judu.

Možnosti za sodelovanje pa obstajajo tudi na področju turizma. »Mongolija je bila imenovana za turistično destinacijo leta 2024 s strani vodiča Lonely Planeta in Slovenije. Prepričana sem, da bo podpis memoranduma o sodelovanju v turizmu ustvaril obojestranske koristi in poglobil sodelovanje na tem področju,« je povedala predsednica. Omenjeni memorandum sta včeraj v okviru obiska v Državni palači podpisala predstavnika obeh držav.




V okviru poslovnega foruma sta gospodarski zbornici obeh držav podpisali tudi sporazuma s področja gospodarskega sodelovanja in trajnostnega gozdarstva.

Predsednica Pirc Musar je vsem udeležencem poslovnega foruma zaželela uspešno navezovanje stikov in veliko poslovnih uspehov v prihodnosti.

torek, 20. avgust 2024

Predsednica Pirc Musar na prvem državniškem obisku v Mongoliji

Ulan Bator, 20. avgust 2024 - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se na povabilo predsednika Mongolije Ukhnaa Khurelsukha skupaj s soprogom Alešem Musarjem mudi na prvem državniškem obisku Mongolije.




Gre za prvi državniški obisk, odkar sta državi pred 31 leti vzpostavili diplomatske odnose. Namenjen je spodbujanju dvostranskega sodelovanja na področju gospodarstva, turizma, prometa, raziskav, trajnostnega razvoja in opolnomočenja žensk, sodelovanja pri krepitvi zmogljivosti mirovnih sil, promociji vloge žensk v procesih, povezanih s preprečevanjem ali razreševanjem konfliktov, ter boju proti podnebnim spremembam.

Slovenijo in Mongolijo povezujejo številna prizadevanja in cilji. Obe sta zavezani demokraciji, pravni državi ter spoštovanju človekovih pravic. Tudi v okviru mednarodnih odnosov zasledujemo podobne cilje – kot je močna podpora multilateralizmu, agendi ženske, mir in varnost, spoštovanje mednarodnega prava in pomen zagotavljanja odgovornosti, trajnostni razvoj ipd.  Mongolija je skupaj s Slovenijo tudi ena jedrnih držav MLA pobude (ljubljansko-haaška konvencija o sodelovanju pri pregonu genocida).

Prav tako se soočamo s številnimi podobnimi izzivi, vključno s tveganji, povezanimi s podnebnimi spremembami in varnostnimi izzivi, ki izhajajo iz spremenjenih regionalnih in globalnih geopolitičnih premikov. Zadnja zima je bila za Mongolijo ena najhujših zim v zadnjih letih, Slovenijo pa so lani prizadele katastrofalne poplave. Tovrstni izzivi zahtevajo tesnejše sodelovanje in povezovanje med podobno mislečimi, potrebna je solidarnost in okrepitev  diplomatskih prizadevanj.

O vseh teh temah se je predsednica republike Nataša Pirc Musar pogovarjala z gostiteljem, predsednikom Mongolije Ukhnom Khurelsukhom, s katerim sta ob zaključku pogovorov podpisala tudi izjavo o sodelovanju, s katero sta potrdila namero za sodelovanje na izpostavljenih področjih. Veleposlanica Republike Slovenije v Pekingu mag. Alenka Suhadolnik pa je ob robu srečanja podpisala Memorandum o sodelovanju na področju turizma med Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport RS in Ministrstvom za okolje in turizem Mongolije. V okviru obiska bosta podpisana tudi memoranduma o sodelovanju gospodarskih zbornic obeh držav in memorandum o sodelovanju na področju gozdarstva.




V sklopu državniškega obiska bo potekal tudi prvi slovensko-mongolski poslovni forum, s poudarkom na predstavitvi možnosti za sodelovanje na področju farmacije, pametnega kmetijstva, prehrane, digitalizacije in umetne inteligence, ki se ga udeležuje tudi močna gospodarska delegacija iz Slovenije. Podjetja, kot so Krka, Medex, Duol, Adventure Travel, Emr Svet, Impact Hero GMBH, Tajfun Planina, Enetra in drugi, vidijo v Mongoliji možnosti za širitev svoje dejavnosti in poslovni forum bo priložnost za navezovanje stikov s partnerji.

Slovenija sicer z Mongolijo že zdaj deli svoje znanje na različnih področjih. V letu 2023 je Slovenija izvedla usposabljanje mongolskih mirovnikov na temo enakosti spolov in vključevanja načela enakosti spolov v usposabljanje v mirovnih operacijah in misijah, ki je bilo s strani mongolskih mirovnikov zelo dobro ocenjeno.
 



Deli pa tudi svoje znanje in izkušnje pri trajnostnem gospodarjenju z gozdovi. Tudi predsednica republike bo v okviru obiska nagovorila udeležence delavnice na temo opolnomočenja žensk v gozdarstvu kot del tekočega razvojnega projekta Slovenije v Mongoliji, namenjenega prenosu znanja Slovenije na področju trajnostnega gospodarjenja z gozdovi skozi opolnomočenje žensk na ruralnih področjih. V znak podpore pobudi mongolskega predsednika, ki ima za cilj zasaditev milijardo novih dreves v državi, pa bo predsednica Pirc Musar v okviru obiska simbolično zasadila rdeči bor. Odprla bo tudi fotografsko razstavo slovenskega fotografa Matjaža Tančiča Varuhi zemlje, ki predstavlja zgodbe žensk s podeželja in njihovo povezanost z okoljem.




Predsednica republike se je srečala tudi s predsednikom parlamenta Dashzegvejem Amarbayasgalanom in predsednikom vlade Luvsannamsrainom Oyun-Erdenom. Tudi z njima se je pogovarjala o krepitvi dvostranskih odnosov na političnem, gospodarskem in drugih področjih, pa tudi o sodelovanju v mednarodnih organizacijah. V pogovorih so se posvetili predvsem sodelovanju na področjih Agende žensk, miru in varnosti, boja proti nekaznovanosti in enakopravnosti spolov, kakor tudi odnosom med EU in Mongolijo ter aktualnim razmeram v svetu s poudarkom na Ukrajini, varnostnim razmeram v severovzhodni Aziji ter razmeram v Srednji Aziji.

VIDEO UTRINKI Predsednica Nataša Pirc Musar bo kot častna gostja, skupaj s predsednikom Khurelsukhom, konec tedna tudi govorka na Svetovnem ženskem forumu, kjer bo nastopila na panelu na temo vloge žensk v boju proti podnebnim spremembam.

VIDEO NOVINARSKA KONFERENCA

Video: UPRS

ponedeljek, 19. avgust 2024

Baletni večer s priznano primabalerino Svetlano Zaharovo

Ljubljana, 19. 8. 2024 - Ljubljana Festival je v 72. izvedbi vstopil v zadnji del svojih prireditev. Nocojšnjemu sporedu, s katerim se bodo poklonili glasbi Franka Zappe, bo v torek sledil baletni večer s priznano balerino Svetlano Zaharovo. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor in umetniški vodja Darko Brlek, je baletnica kljub zapletom že v Ljubljani.



Svetovno znana ruska primabalerina v Ljubljani že vadi za svoj torkov nastop, na katerem bo v Cankarjevem domu skupaj z baletniki iz različnih baletnih ansamblov izvedla odlomke iz klasičnega in sodobnega baleta. Kot je povedal Brlek, so skupaj z njeno ekipo uspeli premagati ovire, da je balerina po nekaj letih spet pripotovala na festival. Med drugim je njenemu nastopu nasprotovalo društvo Ukrajincev v Sloveniji Razom zaradi, kot so zapisali pred dnevi, njenih močnih povezav z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in njene podpore ruski agresiji na Ukrajino.



Brlek je poudaril, da je Ljubljana Festival, kjer so se s podobnimi nestrinjanji v preteklosti že srečali, popolnoma nepolitičen festival, ki po umetniškem navdihu vabi vrhunske umetnike z vsega sveta. Prepričan je tudi, da se je agresijam mogoče zoperstaviti le z medkulturnim dialogom, strpnostjo in kulturo komunikacije.



Festivalski teden bo nocoj v Križankah uvedel večer Franka Zappe. Ameriškemu skladatelju, multiinstrumentalistu in improvizatorju se bodo poklonili Ensemble Dissonance z dirigentom Jonathanom Stockhammerjem. Skupaj so naštudirali izbor njegovih del, ki so izšla na različnih albumih. Med izvajanimi skladbami bodo Dog/Meat, Naval Aviation in The Black Page. Kot je povedal dirigent, to glasbo zelo dobro pozna, saj je večino del posnel z Ensemble Modern, s katerim je sodeloval tudi Zappa. Kot solista se bosta pridružila igralec, tokrat v vlogi tudi pevca, Blaž Šef in makedonski kitarist Vlatko Stefanovski.



V sredo bo Slovenski mladinski orkester prav tako v Križankah izvajal izbor filmske glasbe. Na spored je dirigentka Živa Ploj Peršuh povezala nepozabne melodije iz filmov, kot so Kekec, Čisto pravi Gusar, Poletje v školjki in Boter ter nekaj del resne glasbe. Na odru se jim bo pridružil bas kitarist in skladatelj Lauri Porra s Finske, ki svojo prepoznavnost gradi na prepletu klasične in rock oziroma metal glasbe. Kot je povedal, je v Ljubljani že nastopil s skupino Stratovarius, tokrat pa bo na sporedu njegov koncert za električno bas kitaro in simfonični orkester Entropia.

Filmski glasbi bo posvečen tudi koncert večer kasneje. Na njem bosta orkester in nacionalni zbor Sofijske filharmonije izvajala glasbo Johna Williamsa iz filmov, kot so Indiana Jones, Harry Potter, Sam doma in Vojna zvezd, dirigent bo Najden Todorov.



V petek bo na festivalu nastopil legendarni Oto Pestner. Koncert je po lastnih besedah posvetil svojim damam, kot je označil vrhunske glasbenice, tudi iz mlajše generacije, katerih imena ni razkril. Z njimi se bo podal na potovanje skozi kariero ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija in dirigenta Lojzeta Krajnčana.



Prihodnji ponedeljek bodo Križanke napolnili zvoki brazilske bossa nove. Slovenska zasedba Bossa de Novo, ki jo sestavljajo Primož Vitez, Aljoša Kosor, Marko Gregorič, Mitja Vrhovnik Smrekar in Sergej Ranđelović - Runjoe, v tej zvrsti ustvarja že dve desetletji. Na festivalu bodo prvič izvedli skladbe z novega albuma, ki so ga ustvarili z brazilskim pianistom Cesarjem Camargom Marianom, s katerim so na festivalu nastopili že lani. Pianist je za ljubljansko zasedbo ocenil, da glasbo njegove domovine preigrava avtentično. Za album je pripravil nove priredbe bossa nova skladb. sta

petek, 16. avgust 2024

Programa Simbioza Tretja kariera 2024/2025

Ljubljana, 16. 8. 2024 - Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Simbioza Genesis Ljubljana, socialno podjetje vas v mesecu septembru ponovno vabi na delavnice digitalnega opismenjevanja. Ponujajo vam pester program za vse stopnje znanja – za začetnike, nadaljevalne delavnice in napredne vsebine za vedoželjne.




Oglejte si njihov program delavnic in tečajev, naveden v nadaljevanju, predvsem pa vas vabijo k prijavam in obisku njihove spletne strani in urnika dogodkov na povezavi. Več o vsaki delavnici pridobite enostavno s klikom na posamezno povezavo, kjer se na delavnico lahko tudi prijavite.

Za več informacij pa so vam na voljo na tel. 040 778 475 ali na e-naslovu
lab@simbioza.eu

Delavnice V ŽIVO:

       Skupina 1: MOJ PAMETNI TELEFON – START začetni tečaj, V ŽIVO - prijavite se lahko tukaj.

       9., 10., 11. september, od 9.00 do 11.30

       Skupina 2: RAČUNALNIK - START začetni tečaj, V ŽIVO - prijavite se lahko tukaj.

       9., 10., 11. september, od 13.30 do 16.00

       Skupina 3: MOJ PAMETNI TELEFON – START začetni tečaj, V ŽIVO - prijavite se lahko tukaj.

       Četrtek, 12., 19., 26. september, od 9.00 do 11.30

       Skupina 4: MOJ PAMETNI TELEFON – START nadaljevalni tečaj, V ŽIVO - prijavite se lahko tukaj.

       Četrtek, 12., 19., 26. september, od 13.30 do 16.00

       Skupina 6: MOJ PAMETNI TELEFON – START nadaljevalni tečaj, V ŽIVO - prijavite se lahko tukaj.

       16., 17., 18., september, od 9.00 do 11.30

       Skupina 7: Računalnik – START nadaljevalni tečaj, V ŽIVO - prijavite se lahko tukaj.

       16., 17., 18., september, od 13.30 do 16.00

       Skupina 8: MOJ PAMETNI TELEFON - MASTER napredni tečaj, V ŽIVO - prijavite se lahko tukaj.

       23., 24., 25. september, od 9.00 do 11.30

       Skupina 9: MOJ PAMETNI TELEFON – START začetni tečaj, V ŽIVO - prijavite se lahko tukaj.

       23., 24., 25. september, od 13.30 do 16.00

Delavnice NA DALJAVO:

       Skupina 5: MOJ PAMETNI TELEFON – MASTER napredni tečaj, ONLINE - prijavite se lahko tukaj.

       Petek, 13., 20., 27. september, od 9.00 do 11.30 



četrtek, 1. avgust 2024

Snovičkov festival v Termah Snovik v znamenju Roka Terkaja

Snovik – V osrčju neokrnjene narave, kjer se prepletata mir in lepota, Terme Snovik z veseljem napovedujejo vrnitev tradicionalnega Snovičkovega festivala. Po lanskoletni prekinitvi zaradi poplav, bo ta čarobni dogodek ponovno razveselil obiskovalce v soboto, 3. avgusta 2024, od 10. ure dalje.




V objemu termalnih vrelcev in zelenih gozdov, bo Palček Snoviček s svojo pisano druščino maskot, med katerimi so Zdravko Lidl, Aktualko, Veselko in Bojan, pričaral nepozabne trenutke za najmlajše. Poseben gost tega dne bo glasbena hip-hop legenda Rok Terkaj – TRKAJ, ki bo s svojimi ritmi ogrel srca vseh prisotnih. Podroben program poglejte TUKAJ

Program festivala bo poln vodnih in ustvarjalnih animacij, ki bodo poskrbele za otroške nasmehe in čudovite nagrade. Dan se bo začel z vodno telovadbo in Kneipp oblivi za starše, sledila bo otvoritev festivala s prihodom maskot in fotografiranjem. Plesne delavnice, otroške vodne vragolije, ustvarjalne delavnice in lov na skriti zaklad bodo poskrbeli za nepozabno doživetje.



Vrhunec dneva bo nastop Trkaja in maskot, ki bodo s svojo energijo in veseljem napolnili zrak. Dan se bo zaključil z vodno aerobiko na zunanjem bazenu, kjer bodo obiskovalci lahko uživali v osvežujočem plavanju pod sončnimi žarki.

Poleg tega, Terme Snovik z veseljem najavljajo nov datum dogodka POSTRVIJADA 2024, ki je bil nedavno odpovedan zaradi slabega vremena. Sedaj bo ta kulinarični dogodek potekal 17. avgusta 2024, kjer bo Zala Resnik Poljašević, bivša tekmovalka Masterchef Slovenija, vodila prav poseben Masterclass priprave jedi iz postrvi.