četrtek, 12. september 2024

V Mariboru so predstavili novosti programa Valpaint in novega dekorativnega orodja Co.Me

Maribor, 12. 9. 2024 – Podjetje Bina je v svojih prostorih organiziralo predstavitev inovacij na področju dekorativnih barv in orodja. Na dogodku so med drugim predstavili novo dekorativno barvo Juta iz programa Valpaint, ki s svojim unikatnim videzom in kakovostjo omogoča še bolj kreativne možnosti pri dekoraciji notranjih prostorov. Poleg tega je bil prvič v Sloveniji predstavljen tudi nov program dekorativnega orodja proizvajalca Co.Me, ki je namenjen slikopleskarjem, ki si želijo vrhunsko orodje za svoje delo.



Posebnost dogodka je bila prodaja prvega ekskluzivnega kovčka z gladilkami Co.Me, obdanimi s 24-karatnim zlatom, ki ga je kupil priznan slikopleskarski mojster Dušan Presetnik iz Ljubljane. Ta prestižni komplet orodja je dokaz, da tudi v slikopleskarski industriji vrhunska kakovost in unikatni izdelki najdejo svoje mesto.



Dogodka so se udeležili številni slovenski strokovnjaki na področju dekoracije in slikopleskarstva ter tisti, ki iščejo nove priložnosti in orodja za izboljšanje svojih storitev. 

VIDEO 1  

 VIDEO 2


VIDEO 3  

sreda, 11. september 2024

Telekom Slovenije je steber digitalizacije Slovenije

 Ljubljana, 11. 9. 2024 - Telekom Slovenije utrjuje svojo vlogo vodilnega operaterja z naložbami v omrežje in razvojem uporabnikom prijaznih storitev. V zadnjih desetih letih je zgolj v razvoj in vzdrževanje omrežja vložil več kot 680 milijonov evrov. S stalnim širjenjem, nadgrajevanjem in posodabljanjem omrežja ter uvajanjem najsodobnejših tehnologij je steber digitalnega razvoja Slovenije. Tako je v zadnjem letu in pol zmogljivost celotnega mobilnega omrežja povečal za več kot 30 odstotkov, omrežja 5G pa celo za trikrat. V svoje optično omrežje lahko vključi dodatnih 250.000 gospodinjstev, in sicer tako v urbanih središčih kot na ruralnih območjih, skupno priklop na optiko omogoča že več kot polovici slovenskih gospodinjstev.



"Skladno s hitrim in dinamičnim razvojem tehnologij se pripravljamo na storitve prihodnosti, hkrati pa uspešno uresničujemo zastavljeno strategijo razvoja, krepimo zaupanje uporabnikov in jim zagotavljamo najsodobnejše tehnološke storitve in rešitve," je poudaril Boštjan Škufca Zaveršek podpredsednik uprave Telekoma Slovenije.

Telekom Slovenije v zadnjem obdobju obrača trende in povečuje število uporabnikov. "Za naše storitve se odloča vedno več uporabnikov, vedno več se jih k nam vrača. Ob tem raziskave kažejo, da so naši uporabniki najbolj zadovoljni med uporabniki telekomunikacijskih storitev. To je zato, ker jih postavljamo na prvo mesto. Zanje razvijamo prilagojene storitve in nadgrajujemo omrežje ter jim tako za zasebno kot poslovno rabo zagotavljamo, kar potrebujejo. Uporabniki pričakujejo predvsem vedno boljše, zanesljivejše in varne telekomunikacijske storitve. Hkrati se zavedamo družbene vloge, ki jo imamo tudi na področju osveščanja in zagotavljanja čim bolj pametne in odgovorne rabe tehnologij. Tako posebno pozornost namenjamo osveščanju uporabnikov vseh starosti o pasteh, ki jih digitalni svet prinaša, ter spodbujamo odprto komunikacijo o tem," pravi Boštjan Škufca Zaveršek.

V letošnjem letu Telekom Slovenije omrežje intenzivno nadgrajuje in modernizira z najnovejšimi tehnologijami, kar je temelj za nadaljnji razvoj. Vesna Prodnik, članica uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo, je izpostavila, da imajo v podjetju "več kot tisoč inženirjev, ki postavljajo izjemno visoke standarde kakovosti na slovenskem telekomunikacijskem trgu. Smo vodilno tehnološko podjetje v Sloveniji, uporabnikom zagotavljamo najsodobnejše telekomunikacijske in IKT storitve ter smo na vseh nivojih pripravljeni na nadaljnje uvajanje najsodobnejših tehnologij. Velik poudarek dajemo razvoju. Sodelujemo v razvojnih projektih, ki se ukvarjajo že z naslednjo mobilno generacijo 6G in s kvantnimi povezavami. Na ta način pridobivamo nova znanja in kompetence, načrtno razvijamo in uvajamo tudi orodja umetne inteligence. Vključevanje umetne inteligence v telekomunikacije ni le tehnološki trend, temveč je temeljni premik, ki bo preoblikoval industrijo v prihodnosti."

Umetna inteligenca je sestavni del platforme NEO, s katero je Telekom Slovenije z glasovnim upravljanjem TV-vsebin v slovenske domove pred šestimi leti prinesel popolnoma novo uporabniško izkušnjo. NEO je edina platforma z glasovnim modelom v slovenščini in je rezultat razvoja strokovnjakov Telekoma Slovenije. Glasovni model je prilagojen slovenskim uporabnikom in vsebuje napredne algoritme za obdelavo naravnega jezika za razumevanje uporabnikovih ukazov ter strojno učenje za prilagajanje in izboljšanje storitve na podlagi zbranih podatkov o uporabniških preferencah. Platforma NEO ima več kot 200.000 uporabnikov, ki so v prvi polovici letošnjega leta izrekli več kot 110 milijonov govornih ukazov.

Dostopnost TV in video vsebin kjerkoli in na vseh napravah je eden od razlogov, da se mobilni prenos podatkov v omrežju Telekoma Slovenije vsako leto poveča približno za tretjino, prihodnji trend se bo le še stopnjeval. Zato Telekom Slovenije mobilno omrežje intenzivno modernizira, in sicer na način, da hkrati povečuje pokritost in krepi kapacitete z namenom zagotavljanja najboljše uporabniške izkušnje. V letu in pol je tako zmogljivost celotnega mobilnega omrežja povečal za več kot 30 odstotkov, omrežja 5G pa celo za trikrat. Matjaž Beričič, direktor Omrežja in storitev, pojasnjuje: "Omrežje načrtujemo in nadgrajujemo skladno s potrebami uporabnikov. Z naprednimi mehanizmi za kibernetsko zaščito ter omrežnim-nadzornim-storitvenim centrom pa zagotavljamo zanesljivo in varno delovanje storitev. Omrežje stalno širimo in posodabljamo z najsodobnejšimi tehnologijami." Pri načrtovanju in nadgradnji omrežja Telekom Slovenije posebno pozornost namenja energetski učinkovitosti in skrbi za okolje. Tako se je v desetih letih v mobilnem omrežju mobilni podatkovni promet povečal kar za 40-krat, poraba električne energije pa le za 10 odstotkov.

Za nadaljnji razvoj digitalne Slovenije bodo pomembne tudi zanesljive in varne optične povezave, saj je tudi v fiksno omrežje povezanih vedno več uporabnikov in naprav; od delovanja omrežja je odvisnih vedno več rešitev za podjetja in storitev za uporabnike. Zato Telekom Slovenije uporabnike spodbuja, naj, če imajo to možnost, starejše tehnologije zamenjajo z najsodobnejšim optičnim omrežjem, ki ga stalno širijo in nadgrajujejo.

"Vse, kar delamo, delamo z mislijo na uporabnike. Spremljamo uporabniške navade, trende in pričakovanja ter storitve prilagajamo različnim skupinam uporabnikov. Zato so naše storitve zasnovane tako, da poenostavljajo življenja. Ena od tovrstnih storitev je platforma NEO z glasovnimi ukazi v slovenskem jeziku, ki so jo uporabniki zelo dobro sprejeli. Ker se delež nosljivih naprav v našem omrežju konstantno povečuje, bomo predvidoma do konca leta uvedli napredno tehnološko rešitev, s pomočjo katere bodo lahko uporabniki prek eSIM na več napravah (pametne ure, mobiteli, tablice) uporabljali enotno številko. V oktobru uvajamo tudi posebno ponudbo SUPR Voznik, pri kateri smo izhajali iz potreb mladih, ki še nimajo vozniškega izpita in ga želijo narediti. Ker je marsikomu nakup ur vožnje cenovno težje dosegljiv, jim bomo pri tem pomagali," je nekaj novosti skupaj s svojo ekipo predstavila Katja Šajnovič, direktorica Razvoja poslovanja v Telekomu Slovenije.

Največja sončna elektrarna v nakupovalnem središču se gradi v Cityparku v Ljubljani

»Gradimo novo sončno elektrarno z močjo 1.100 kW. Prva elektrarna, ki smo jo zgradili lani, ima moč 714 kW. Nova pridobitev bo na omrežje priklopljena predvidoma prihodnji mesec. Tako bodo imele naše sončne elektrarne skupno moč kar 1.814 kW, z njimi pa bomo pokrili 15 % vseh potreb po energiji v našem nakupovalnem središču. Emisije CO2 bomo zmanjšali za 370 ton na leto, kar je enako, kot če bi zasadili 14.000 dreves,« je na današnjem novinarskem srečanju povedal Andrej Ropret, center manager Cityparka. 



Izpostavil je, da bodo s tem znižali njihov ogljični odtis in zagotovili okolju prijaznejši vir energije. »Poleg izgradnje fotovoltaičnega sistema smo ozelenili tudi strešne površine in zamenjali prodnate površine z vegetacijsko plastjo mahu in lišajev. Na ta način zagotavljamo dobro mikroklimo v urbanih območijh in prispevamo k ohranjanju biotske raznovrstnosti in zmanjšanju učinka toplotnih otokov,« je dodal.


Citypark je naša največja nakupovalna destinacija z več kot 120 trgovinami in gostinskimi lokali, kjer nenehno stremijo za novostmi na trgu in prenavljajo njihove poslovalnice. »Že ta mesec bomo odprli specializirano trgovino Knajfi z vrhunskimi japonskimi noži in kuhinjskimi dodatki najvišje kakovosti. V začetku oktobra se nam bo v pritličju pridružila še blagovna znamka Intimissimi Uomo s spodnjim perilom za moške,« je še dejal Ropret.




 

Sicer pa v Cityparku vsako leto organizirajo preko 200 dogodkov, nekateri trajajo tudi po več dni. Vodja marketinga Maja Vidmar je napovedala dva večja dogodka. »Prvi je največje srečanje eksotičnih vozil v Sloveniji, ki bo v soboto, 28. septembra, na strehi Cityparkove parkirne hiše. Razstavljenih bo več kot 300 eksotičnih avtomobilov z dobrodelno noto. Med njimi bodo številne specializirane znamke avtomobilov, kot so Lotus, Porsche in drugi. Drugi večji dogodek pa bo sestavljanje velikega mozaika iz kock LEGO, in sicer od četrtka, 17. oktobra, do sobote, 19. oktobra,« je povedala.

 

Že to soboto bo potekal igričarski dogodek – gaming pop up. Pripravili so postaje z najnovejšimi videoigrami, kjer se lahko potopite v svet virtualne resničnosti z VR očali. Dogodek bo gostil tudi posebne vplivneže s sveta iger, kot sta Denko in Wortex.  




 

Kot ostale jesenske dogodke pa so napovedali še brezplačne gledališke predstave za otroke, ki bodo vsak petek v mesecu. Naslednja bo oktobra z naslovom Coprniška šola čarovnice Matilde. Pred nočjo čarovnic pa bodo gostili predstavo z naslovom Takšne Buče.  

 

Prav tako v oktobru bodo na nakupovalnih ulicah Cityparka predstavili nove trende jesenskih  kolekcij, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali v prav posebnih vitrinah.  Ob tem so poudarili še eno letošnjo novost in posebnost Cityparka. To je brezplačno  modno svetovanje, kjer enkrat mesečno sodelujejo s priznano stilistko.




 

Citypark upravlja družba SES Spar European Shopping Centers, ki trenutno upravlja 31 nakupovalnih lokacij v srednji, južni in vzhodni Evropi z najemno površino (GLA) več kot 855.000 kvadratnih metrov. SES je v segmentu velikih nakupovalnih središč vodilni na avstrijskem in slovenskem trgu. Z več kot 112 milijonov obiskovalcev na leto so trgovski partnerji v SES-ovih nakupovalnih destinacijah v letu 2023 ustvarili promet od prodaje v višini 3,32 milijarde evrov. SES svoje znanje in izkušnje na področju razvoja projektov, vodenja gradnje, oddajanja trgovskih prostorov ter upravljanja središč in objektov, zelo uspešno ponuja tudi kot storitev zunanjim lastnikom nakupovalnih destinacij. SES-ove nakupovalne destinacije so prejele več domačih in mednarodnih priznanj za arhitekturo in oblikovanje, trajnost, prometno ureditev in inovativno trženje. Nakupovalna destinacija ALEJA Ljubljana je leta 2023 prejela svetovno priznano nagrado ECSP Design and Development Award v kategoriji »Novogradnje nakupovalnih središč s površino od 15.000 do 45.000 kvadratnih metrov«. SES je del skupine SPAR Avstrija. Citypark z več kot  120 trgovinami in lokali je s 53.000 m2 nakupovalnimi površinami največja nakupovalna destinacija v Sloveniji. Je nosilec certifikata TÜV za sistem energetskega upravljanja po EN: ISO 50001.

 

Dodatne informacije na www.citypark.si in www.ses-european.com.

četrtek, 5. september 2024

Sprejem prvošolčkov in prvi šolski dan na Osnovni šoli Božidarja Jakca v Štepanjskem naselju

Ljubljana, 2. 9. 2024 - Tudi letos sem s fotoaparatom na prvi šolski dan spremljal sprejem prvošolčkov na Osnovni šoli Božidarja Jakca v Štepanjskem naselju v Ljubljani na kateri so v novo šolsko leto zakorakali veselo in z veliko pozitivne energije. Obiskal jih je tudi župan Zoran Janković skupaj z mag. Melito Oven, ki je vodja odseka za izobraževanje na Mestni občini Ljubljana.



Ravnateljica Elvira Sušec mi je povedala, da je letos v primerjavi z lanskim šolskim letom nekaj sprememb: "V letošnjem šolskem letu smo prilagodili urnik, tako, da imajo vsi učenci po 1. šolski uri malico ter po 2. šolski uri 15 minutni rekreativni odmor. Rekreativni odmor lahko učenci preživijo na zunanjih igriščih in na različnih postajah znotraj šole. Rekreativnega odmora se učenci veselijo, saj se lahko v času odmora preizkusijo v različnih športnih dejavnostih.



V šolske klopi je 2. septembra sedlo 536 učencev in med njimi je 47 prvošolcev. Skupno imamo na centralni šoli 23 oddelkov od 1. do 9. razreda in na Podružnični šoli Hrušica 4 oddelke od 1. do 4. razreda."

Za ogled ožjega izbora fotografij kliknite naslednjo povezavo https://photos.app.goo.gl/WDqwczk66u2uKZei8

35. Pikin festival odpira vrata

Velenje, 3. september 2024 – Pika s predfestivalskimi dogodki že vse od 1. septembra miga po Velenju in počasi stopnjuje vznemirjenje, ki bo vrhunec doživelo v soboto, 7. 9., ko bo na Titovem trgu tudi čisto zares odprla svoj festival, največji slovenski dogodek za otroke in družine, in prevzela mestno oblast. Že predfestivalski dogodki so se dotikali letošnje osrednje tema festivala »Na zeleno barvam svet«, ki bo obiskovalce na igrive, ustvarjalne in poučne načine vzpodbujala in opogumljala k večji skrbi za naše okolje. Med vrhunce 35. Pikinega festivala bo sodil tudi obisk letošnje častne pokroviteljice, predsednice Republike Slovenije, dr. Nataše Pirc Musar, ki ji bo Pika v sredo, 11. 9., ob 16.45 v Galeriji Velenje podelila najbolj žlahtno funkcijo v naši deželi – poslanstvo Pikine ambasadorke. Festival se bo na Titovem trgu z zaključno slovesnostjo sklenil v petek, 13. 9., ob 17.30 s podelitvijo zlatih pik.



Slogan letošnjega Pikinega festivala, Na zeleno barvam svet, je iskrena želja, da bi vse Pike in gusarje spodbudili k razmišljanju o tem, da (še) živimo v lepem in zelenem okolju, da se skupaj poučimo o naravnih zakonitostih, črpamo modrosti narave, da staremu vdahnemo novo življenje, da prepoznamo, kaj je zdravo in dobro za človeka, naravo in svet. Predvsem pa, da skozi videno, občuteno in doživeto spoznamo, kako dragoceno in vsega truda vredno je, da skrbimo za naš planet.

V nedeljo, 1. 9., se je Pika s prijatelji iz Planinskega društva Velenje že podala na Pikin planinski pohod, ta dan se je začel tudi Pikin kino, med 2. in 6. 9. pa na različnih prizoriščih v Velenju odpira Pikine razstave. V ponedeljek, 2. 9., je v Vili Rožle pokukala v čudovit ilustratorski opus Done Pratnekar, ki ga je na ogled postavila pod naslovom Kaj se zgodi izven uhojenih poti. V torek, 3. 9., bo v Knjižnici Velenje Pika odprla kar sedem razstav: Razstavo Alma, spominsko nagrado Astrid Lindgren in razstavo Promocija švedske literature, ki ju je knjižnica pripravila v sodelovanju s Švedsko ambasado, razstavo otrok Vrtca Velenje Pika čisti svet, razstavo Metulji, ki jo je pripravilo Društvo upokojencev Ljutomer, retrospektivno razstavo 34. Pikin festival z izborom domoznanskega gradiva, razstavo o dr. Matjažu Kmeclu in razstavo najljubših knjig častne pokroviteljice 35. Pikinega festivala. V Muzeju Velenje na Velenjskem gradu bodo v sredo, 4. 9., odprli gostujočo fotografsko-dokumentarno razstavo o slovenskem glasbenem fenomenu »Maček Muri in Muca Maca« ter razstavo prispelih del Pikinega fotografskega natečaja Na zeleno barvam svet. Muzej Velenje in Festival Velenje sta natečaj za osnovnošolce pripravila v sodelovanju z Digitalnim Foto Klubom, revijo Digitalna Kamera in pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije. Na ogled pa bo tudi razstava Igre moje mladosti, ki otroke popeljale v svet starih iger in igrač.

Osrednja Pikina razstava bo tudi letos v Galeriji Velenje. Tu bodo v četrtek, 5. 9., ob 18. uri odprli razstavi Stupica - od dedka do vnukinje. Razstava se bo osredotočala na vpliv, ki so ga imeli dedek Gabrijel, mama Marija Lucija in babica Marlenka na umetniško pot Hane Stupica. V Ku-Ku galeriji pa bodo na ogled izbrana dela Pikinega likovnega natečaja Galerije Velenje in Festivala Velenje Pika objema svoj planet. Četrtkovo popoldne bo namenjeno tudi Lovu na svetilko - skrivnosti s Piko, kjer otroci s pomočjo različnih namigov spletne aplikacije odkrivajo kulturno dediščino Velenja. V petek, 6. 9., bo v razstavišču eMCe plac še odprtje razstave Gregorja Kraljića z naslovom Back to the future. Gre za razstavo serije umetniških del v različnih slikarskih in risarskih tehnikah.

Pika bo s posadko v Velenje prispela v soboto, 7. 9., in ob 11. uri na Titovem trgu od župana Mestne občine Velenje prevzela župansko lento, obiskovalce pa bodo zabavali plesalke Plesnega studia N, ulični hoduljarji Čupakabra, tolkalci Glasbene šole Velenje in skupina Čuki. Ta dan se bo na Velenjskem jezeru začel tudi 24-urni dobrodelni Pikin ultra tek.

V soboto in nedeljo, 7. in 8. 9., bo festivalsko dogajanje na Titovem trgu, v Rdeči dvorani in na Pikinem otroškem igrišču vabilo na obisk med 10. in 18.30, od ponedeljka do četrtka se nam bodo v dopoldanskem času pridružile številne organizirane šolske skupine iz vse Slovenije, (9.0013.30), popoldnevi (15.3018.30) pa bodo ponovno namenjeni vsem obiskovalcem. V petek, 13. 9., bo festival odprt izključno med 14.00 in 18.30. Ta dan se bo na Titovem trgu ob 17. uri tudi uradno zaključil s podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik in koncertom BQL Roka.

Pikin festival bo tudi letos prepreden s kulturno-umetniško zabavo in ustvarjalnostjo. V sedmih festivalskih dneh se bo na odrih (Kapitanov oder/Titov trg, Fickov oder/Pikino otroško igrišče, Alfredov oder/pri Domu kulture Velenje, Pikin oder/Dom kulture Velenje, Tomažev oder/Glasbena šola Velenje, Pikin kino/Kino Velenje), in brezodrjih zvrstilo več kot 100 festivalskih dogodkov, ustvarjalo se bo v več kot 100 kreativnih delavnicah, na voljo bo več kot 50 unikatnih interaktivnih motoričnih in postaj, zanimivi raziskovalno-poučni poligoni in tematska področja, ki bodo obiskovalce nagovarjali pod sloganom Na zeleno barvam svet. Na voljo bodo Pikini športni poligoni in igrišča, pestra ponudba Pikinega mesta, ves festivalski vikend bodo odprti kulinarična tržnica Pikina promenada okusov, Pikin sejem in BazArt, obogatena bo tudi ponudba Pikinega kina, pripravili bomo Pikino jadralno regato in tekmovanje mladih gasilk in gasilcev za zlato piko.

V Rdeči dvorani bodo med drugim obiskovalcem na voljo kreativne motorične in miselne igre Malo čez les, Muzejski raziskovalci poligon, Zelene ustvarjalne delavnice in poučni interaktivni poligon Iz črnega v belo. Titov trg z okolico bo ponudil doživljajski poligon Čudežna popotovanja ter sklope Razstavi, popravi, sestavi, Rastemo: sadimo in se učimo, Medeni svet, Zeleno igrišče, na Pikinem otroškem igrišču bodo obiskovalce sprejele Umetniške četrti, Pikine igre, Indijanci in taborniki, Pikine razgibalnice.

V ponedeljek, 9. 9., bo ob 18. uri v Kinu Velenje velenjska premiera slovenskem mladinske akcijske pustolovščine Igrišča ne damo!, projekciji bo sledil še pogovor s filmsko ekipo.

V torek, 10. 9., bomo na Titovem trgu sprejeli zlato olimpijko in Pikino ambasadorko Janjo Garnbret ter ji čestitali za izjemen športni dosežek.

Veseli smo, da letos ponovno gostimo Večer prijateljstva, ki ga pripravljamo v sodelovanju z OŠ Mihe Pintarja Toleda. V Glasbeni šoli Velenje bomo v četrtek, 12. 9., ob 19. uri gostili učence in učitelje OŠ Safvet-bega Bašagića iz Sarajeva.

V času festivala bo v sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje potekala tudi dobrodelna akcija Pika pomaga, zbrana finančna sredstva pri bodo namenjena pomoči družinam, ki so jih lani prizadela huda neurja.

Ob barvanju sveta na zeleno smo se sodelujoči na festivalu zavezali, da bomo na dogodkih ustvarili čim manj odpadkov ter jih (tudi z usmerjanjem obiskovalcev) čim skrbneje ločevali. Mesto Velenje je v letu 2024 dobitnik nagrade evropski zeleni list, kar je dobra vzpodbuda, da smo najboljši zgled, pri tem pa nam pomagajo tudi Ekologi brez meja.

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si

Pikin festival je rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Muzej Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Galerija Velenje, Kino Velenje, Javni sklad za kulturne dejavnosti - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Športna zveza Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Šolski center Velenje, Turistična zveza Velenje, osnovne šole Velenje in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

sreda, 4. september 2024

Slovenska karitas z donacijami pomagala več kot 300 tisoč ljudem v Afriki

Slovenska karitas z različnimi projekti v Afriki deluje 18 let, v tem času pa so s pomočjo donacij za ta kontinent zbrali 4,4 milijona evrov. Trije projekti – Za srce Afrike, Z delom do dostojnega življenja in Kupim kozo – so v teku tudi letos. Poudarjajo, da družinam lahko življenje spremeni že evro ali dva na dan.



Kljub stiskam tudi na drugih delih sveta slovenski darovalci ostajajo zvesti Afriki, je na novinarski konferenci dejal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič. Kot je pojasnil, Slovenska karitas projekte izvaja predvsem na podeželju, kjer je največja revščina. Po njegovih besedah z različnimi programi in projekti na afriškem kontinentu sodelujejo že 18 let, v tem času so pomagali 300.000 ljudem predvsem prek zdravstvenih centrov, oskrbe z vodo, šol in drugih programov.

Med 15. avgustom in 15. septembrom tako 19. leto teče akcija Za srce Afrike, ki je namenjena razvojno-humanitarnim projektom, ki jih Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji, lokalnimi Karitas in domačini, in sicer predvsem v osrednjem delu Afrike. Doslej so predvsem na revnih podeželskih območjih Ruande, Burundija, Zambije, Malavija, Senegala, Kenije, Centralnoafriške republike, Madagaskarja in Bocvane podprli gradnjo več šol, zdravstvenih centrov, porodnišnic in vodnjakov, z nakupom hrane pa pomagali na tisoče nedohranjenim otrokom.




Lani so v akciji Za srce Afrike zbrali skoraj 196.000 evrov. Z letošnjo akcijo pa želijo med drugim v Ruandi podpreti gradnjo vrtca in internata za srednješolke. Ob podpori ministrstva za zunanje zadeve pa želijo zagotoviti domače živali, semena in sadna drevesa za več kot 1500 družin ter jih usposobiti za boljše kmetovanje in zagon obrti. V Burundiju želijo med drugim zgraditi osem vodnjakov in podpreti nakup hrane za najrevnejše, je predstavila vodja mednarodne pomoči pri Slovenki karitas Jana Lampe.

Do dostojnejšega življenja s pomočjo zagotavljanjem dela in razdeljevanjem koz

V akciji Z delom do dostojnega življenja, ki prav tako teče od sredine avgusta do sredine septembra, zbirajo mesečne prispevke darovalcev. Ti omogočajo zaslužek za delo najrevnejšim v afriških državah, pa tudi v Albaniji in v Šrilanki. V redno ali občasno delo na misijonih v Afriki, ki ljudem omogoča preživetje oziroma dostojnejše življenje, so tako po besedah Lampe vključeni starši iz več kot 350 revnih družin. "Dovolj je 1 evro na dan, da spremenite življenje družini na podeželju v Afriki ali v Šrilanki, 2 evra na dan pa v mestu v Afriki in v Albaniji," ob tem poudarjajo v dobrodelni organizaciji.



K preživetju in dostojnejšemu življenju pa pripomore tudi nakup koze, ki v Afriki stane 20 evrov, v Albaniji pa 65 evrov. Koza družinam daje mleko in meso, prirast mladih koz pa lahko prodajo in kupnino porabijo za nakup potrebščin ali šolanje otrok. Misijonarji so lani s pomočjo Slovencev razdelili več kot 6500 koz družinam v Afriki in več kot 400 v Albaniji, je navedla Lampe. Dobrodelna akcija Kupim kozo je sicer v okviru Slovenske karitas odprta vse leto.

Velike razlike med mesti in vasmi in opozorila o slabšem položaju žensk

Več razvojnih projektov sofinancira tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Med njimi je tudi projekt krepitve odpornosti na krize in opolnomočenje žensk v Južnem Sudanu, ki ga izvajajo tudi s sodelovanjem partnerjev iz zasebnega sektorja. Po navedbah Jane Lampe je cilj zagotoviti večjo varnost preskrbe s hrano in vodo, okrepiti odpornost za nadaljnje krize ter opolnomočiti žrtve nasilja zaradi spola.

Po besedah Katje Žvan Elliott z ministrstva za zunanje in evropske zadeve je Podsaharska Afrika ena izmed prioritetnih geografskih regij slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. S skoraj štirimi milijoni evrov, ki jih trenutno namenjajo najrevnejšim skupnostim – tudi s pomočjo Slovenske karitas – gradijo šole, delajo na področju trajnostnih rešitev za prehransko varnost in se osredotočajo na preprečevanje nasilja ter enakosti spolov.



Na slabši položaj deklet in žensk v skupnosti je na novinarski konferenci opozoril tudi misijonar Stanko Rozman, ki je več kot 50 let deloval v Afriki. Prav tako je izpostavil velike razlike med mesti, ki se razvijajo, in vasmi, kjer življenje ostaja preprosto.

Darovalci svoj dar Za srce Afrike lahko nakažejo na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ,
TRR: SI56 02140-0015556761,
Sklic: SI 00 2127, Namen: Za srce Afrike.
Možnost darov tudi s SMS sporočilom AFRIKA5 ali AFRIKA10 na 1919 s prispevkom 5 oz. 10 EUR.

Telemachova generacija novih pametnih naprav

Ljubljana, 4. 9 2024 – Telemach Slovenija je predstavil nov portfelj naprav svoje blagovne znamke, telefon Telemach 5G Pro, pametno otroško uro Kids Watch in brezžične slušalke Buds. S tem eno največjih telekomunikacijskih podjetij pri nas v celoti izpolnjuje želje sodobnih uporabnikov, za katere pri izbiri naprave ni več pomembna zgolj blagovna znamka naprave, temveč tudi vrhunska tehnična zmogljivost po dostopni ceni.



Pametni telefon Telemach 5G Pro je idealen odgovor na potrebe uporabnikov – ima zmogljivo 5000 mAh baterijo in osemjedrni procesor, poleg tega pa omogoča še hitro polnjenje. Na voljo je z digitalno kamero ločljivosti 108 MP, ima eleganten dizajn z velikim zaslonom (6,6") in se ponaša s hitrostjo osveževanja 120 Hz. Za preprosto povezavo podpira tehnologijo eSIM, omogoča pa tudi funkcije NFC za plačila brez gotovine, VoLTE ter prepoznavo prstnih odtisov in obraza.

Prav tako z 256 GB nudi več kot dovolj pomnilnika za vse aplikacije, fotografije, videe in drugo vsebino, poganja pa ga Android 14. Telefonu so priloženi polnilec, zaščitno steklo in silikonski ovitek.

Odlično ga dopolnjuje tudi novost v ponudbi – Telemachove brezžične slušalke, ki jih odlikujeta zmogljiva baterija in vrhunska kakovost zvoka, zato so popoln pripomoček za vse ljubitelje glasbe. Bluetooth različice 5.3 zagotavlja stabilno povezavo, hitrejši prenos podatkov in manjšo porabo energije ter brezhibno izkušnjo poslušanja. Vodoodpornost IPX4 omogoča poslušanje glasbe tudi v slabem vremenu.

Nov set kakovostnih in sodobno dizajniranih naprav je uporabnikom na voljo po dostopnih cenah. Cena telefona Telemach 5G Pro je v paketu NAJVEČ 4,90 EUR na mesec, cena slušalk pa le 1,00 EUR mesečno.



»Pri Telemachu si vedno prizadevamo ponuditi nekaj več, ker se zavedamo, da če ne naredimo koraka naprej, smo že korak nazaj. Po izjemno uspešnem lanskem lansiranju telefona Telemach 5G smo pri Telemachu zelo ponosni, da lahko danes predstavimo nadgrajeno ponudbo naše blagovne znamke. Ker verjamemo, da uporabniki ne bi smeli izbirati med vrhunsko tehnologijo in ceno, z najnovejšo paleto naprav zagotavljamo oboje – pa naj gre za pametni telefon 5G Pro, slušalke ali otroško pametno uro. Tako še naprej premikamo meje na tehnološkem področju in zagotavljamo izdelke, ki ne le izpolnjujejo, temveč presegajo pričakovanja uporabnikov,« je na predstavitvi poudaril predsednik poslovodstva Telemacha Slovenija Tomislav Čizmić.

Otroška ura in mobilni paket JUNIOR

Telemachov portfelj zaokrožuje pametna otroška ura, ki je kot naročena ob začetku novega šolskega leta, saj želijo z njo staršem zagotoviti, da je njihov otrok vedno varen. Ura je zasnovana za mlade pustolovce, staršem pa omogoča brezskrbnost, saj so lahko vedno povezani s svojimi otroki, pa naj bo to v šoli, na igrišču ali na poti.

Zahvaljujoč natančnemu navigacijskemu sistemu, ki temelji na treh tehnologijah za določanje položaja, GPS, LBS in Wi-Fi, bodo lahko starši spremljali, ali je njihov otrok prispel domov oziroma ali je na pravi poti do cilja. Aplikacija, ki deluje tako na operacijskem sistemu iOS kot Android, omogoča tudi spremljanje otroške aktivnosti ter določanje varnega območja in poti, ob gibanju drugod pa se staršem sproži alarm.

Pametna ura omogoča tudi video klice, zato lahko starši kadarkoli slišijo in vidijo svojega otroka, zaradi vzdržljive baterije (800mAh), ki zdrži do 100 ur, pa ni skrbi za vsakodnevno polnjenje naprave. Podpira tudi tehnologijo eSIM za najenostavnejšo povezavo in vse to jo uvršča v sam vrh ponudbe otroških ur. 



Nova pametna otroška ura bo od 27. septembra v vseh paketih družine VEČ na voljo za 3,00 EUR mesečno, pred tem pa je možno prednaročilo.

Pri Telemachu so tokrat še posebej mislili tudi na mlajše uporabnike in v ta namen predstavili mobilni paket JUNIOR, ki ga bo možno skleniti samo ob nakupu Telemachove otroške pametne ure.

Paket JUNIOR je enostaven in prilagojen uporabi pametne ure (klici, video klici, klepet in sporočila). Ponuja 500 enot za klice in sporočila v Sloveniji ter 5 GB za prenos podatkov v Sloveniji in v EU/EEA, za samo 6,90 EUR mesečno. Skupaj z uro bo torej na voljo za 9,90 EUR mesečno.

Simon Slonjšak, direktor produktnega managementa pri podjetju Telemach Slovenija, je ob tem dejal: »Navdušeni smo, da lahko uporabnikom ponudimo novo generacijo pametnih naprav pod našo blagovno znamko. Naše naprave so tehnološko napredne in estetsko dovršene ter se idealno povezujejo z današnjim digitalnim življenjskim slogom. Zasnovane so za vse, ki želijo biti v koraku s časom. Telemachovim uporabnikom bomo tako še naprej zagotavljali najnaprednejšo tehnologijo in z njo vrhunsko 5G izkušnjo po dostopni ceni.«

ponedeljek, 2. september 2024

Letošnji 72. Ljubljana Festival je doslej po izvedbi eden izmed najboljših #video

Ljubljana, 2. 9. 2024 – Z zaključkom 72. Ljubljana Festivala, ki je bil po besedah Brleka eden izmed najuspešnejših se prestolnica poslavlja od poletja, ki je bilo prežeto z vrhunskimi kulturnimi dogodki, ki so znova dokazali, da je Ljubljana nepogrešljiva destinacija na evropskem kulturnem zemljevidu. Festival, ki je trajal od 20. junija do 3. septembra, je z več kot 6.300 nastopajočimi ponujal raznovrstni program, vključno s komornimi in simfoničnimi koncerti, baletnimi, opernimi in gledališkimi predstavami ter muzikali. Festival je zrcalil umetniško odličnost in bogato tradicijo, ki jo Ljubljana Festival ohranja že več kot sedem desetletij.




Prireditve 72. mednarodnega festivala je v dobrih dveh mesecih obiskalo okrog 55.000 ljudi iz 57 držav, na njih pa je nastopilo približno 6300 umetnikov. Prihodnje leto se bodo dogodkom pridružili mojstrski tečaji iz dirigiranja.

Direktor in umetniški vodja Darko Brlek je letošnjo 72. izvedbo označil za eno najboljših doslej, to pa jim daje zagona tudi za naprej. V ozadju tako obsežnega festivala, na katerem se bo tokrat od 20. junija do 4. septembra zvrstilo 105 prireditev, se dogajajo tudi marsikateri izzivi, kot so nenačrtovane bolezni ali izdaje oziroma neizdaje vizumom za nastopajoče umetnike, je povedal.




Festival bo stal 7,5 milijona evrov, od tega jim 3,9 milijona zagotavlja Mestna občina Ljubljana, medtem ko preostanek pridobijo pri sponzorjih in občinstvu. Prihodki od vstopnic znašajo približno 1,5 milijona evrov, je povedal Brlek.

Do izteka festivala jih ločijo še trije koncerti. Nocoj bo v Cankarjevem domu nastopil Filharmonični orkester milanske Scale, ki bo z dirigentom Riccardo Chaillyjem interpretiral orkestrski suiti Dafnis in Hloa Mauricea Ravela ter peto simfonijo Čajkovskega. Zaključni koncert bo v torek na istem prizorišču z Orkestrom Slovenske filharmonije in dirigentom Charlesom Dutoitom. Kot solistka se bo pri izvedbi Ravelovega klavirskega koncerta v G-duru pridružila priznana argentinska pianistka Martha Argerich.




Po zaključku festival bo v sredo, 4. septembra, sledil še koncert fagotista Zorana Miteva, ki bo v Križevniški cerkvi obeležil 40-letnico umetniškega delovanja.

V prihodnjem letu nameravajo nadaljevati v podobnem tempu, je povedal Brlek in omenil, da so se z vodstvom Slovenske filharmonije in Branimirjem Slokarjem kot vodjo mojstrskih tečajev dogovorili, da bodo prvič pripravili tudi mojstrski tečaj iz dirigiranja, ki ga bo vodil Dutoit. Začetek festivala bo ponovno 20. junija, na zaključni koncert 12. septembra pa so tokrat povabili Dunajske filharmonike.

Ob tem je spomnil na nedavno preminulega Henrika Neubauerja, ki je bil svojčas na čelu festivala. V času njegovega vodenja je bil festival sprejet v Evropsko združenje festivalov, kar je že takrat pomembno vplivalo na njegov razvoj, še zlasti pa v zadnjih 30 letih, je poudaril Brlek. Na zavodu namreč v času med dvema poletjema pripravljajo še vrsto prireditev, od Slovenskih glasbenih dnevov, cikla Mladi virtuozi in božičnih koncertov do Zimskega festivala, ki bo v prihodnji izvedbi ponudil Vojni rekviem Benjamina Brittna. Temu so nedavno dodali mednarodno klavirsko tekmovanje, prihodnje leto pa bo na sporedu prvo tekmovanje trobilnih komornih skupin.




Izzivi pri organizaciji sicer ostajajo, med njimi sta pomanjkanje prostorov za garderobe, ki jih sedaj najemajo, in vrsto let trajajoči spor o tem, kdo je lastnik Križevniške cerkve, kar je ponovno del sodnega procesa. Vprašanje glede lastništva Križank, kjer je država večinska lastnica kompleksa, v katerem deluje tudi srednja umetniška šola, pa med drugim stoji na poti potrebni obnovi kompleksa kot kulturnega spomenika. sta, jp


VIDEO - Novinarska konferenca